Suami kerap langgan perempuan jalanan, aku takut anak yang sedang dikandung dijangkiti HlV

Dari anak pertama suami cakap dia tak nak anak sebab ekonomi kami tak stabil. Sedangkan aku ada gaji sendiri, aku yang bayar semua keperluan rumah. Bila suami tahu aku mengandung dia suruh aku gugurkan, tapi aku merayu. Hingga kini anak ku sudah berusia 12 tahun, sekali lagi aku disalahkan sebab mengandung anak kedua tapi aku takut anak yang bakal dilahirkan dijangkiti…

#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Baru – baru ni kawan aku ada shared di ‘whatsapp group’ sajak bertajuk Kasihannya Perempuan Ituuu…

Itulah aku, sering disalahkan dalam setiap pekara. Mungkin disebabkan mas kahwin dan hantaran aku hanya senaskah Al-Quran dan sepasang telekung aku disia – siakan.

Dewasa aku di sebuah pusat jagaan anak – anak yatim. Ibu meninggaI setelah melahirkan aku dan ayah pula meninggaI kerana bar4h paru – paru ketika aku berusia 7 tahun.

Sebelum arw4h ayah ‘pergi’, ayah telah menghantar aku ke rumah anak yatim kerana padanya selepas dia ‘pergi’ tiada siapa yang akan menjagaku memandangkan ayah seorang mualaf berbangsa Cina.

Dari situ aku belajar untuk bedikari. Aku berjaya mendapat keputvsan yang baik dalam SPM. Cita – cita aku menjadi seorang pendidik dan untuk meraihnya aku perlu keluar dari situ. Aku perlu bekerja untuk menampung kos belajar di IPT. Pada usia aku 18 tahun, aku mulakan dengan bekerja sebagai pembantu tukang masak di sebuah restoran Cina muslim.

Pada usiaku 20 tahun aku berjaya melanjutkan pelajaranku di sebuah kolej swasta. Aku masih lagi bekerja di restoran itu. Siang aku belajar, malam pula aku bekerja. Dari situ lah aku mengenali suamiku merupakan seorang pelanggan tetap di restoran itu.

Kadang – kadang dia datang sendirian dan kadang kala bersama keluarga. Hubungan kami berkekalan sehingga aku tamat belajar. Akhirnya kami bernikah.

Pada bulan pertama aku bergeIar isteri, suami aku kemaIangan. Syukur kerana hanya mengaIami Iuka – Iuka kecil sedangkan keretanya r3muk. Suamiku menyalahkan aku kerana tidak maklumkan kepadanya bahawa brake kereta tidak berfungsi dengan baik, memang kereta itu aku yang sering bawa untuk ke pasar atau ke mana mana sahaja. Tetapi sewaktu aku menggunakannya, semua dalam keadaan baik.

Beberapa minggu selepas itu pula ayah mertuaku jatuh ketika mandi di bilik air. Nasib menyebeIahi ayah, keadaannya stabil dan tidak mengaIami apa – apa keced3raan. Aku juga disalahkan, aku dimarahi oleh suamiku kerana tidak menjaga ayahnya dengan baik sedangkan pada waktu itu adik iparku (lelaki) turut ada di dalam rumah itu.

Semenjak daripada itu, aku sering disalahkan. Apa jua yang berlaku, semua kesalahan diletakkan di bahu aku termasuk kadang kala keperluan dapur tidak mengcukupi. Dia akan bertanyakan ke mana perginya duit belanja RM200 yang dia bagi tiap – tiap bulan padaku.

Akhirnya aku mengambil keputvsan untuk kembali bekerja, mungkin suami aku tidak mampu lagi menanggung nafkah keluarga sendirian memandangkan ibu, ayah dan tiga orang lagi adiknya tinggal bersama dan kos belanja sem4kin tinggi. Hidupnya tertekan dan aku jadi tempat dia lepaskan amarah.

Dia izinkan dengan syarat jangan minta dia berpindah, menyewa rumah lain. Aku setuju dengan syaratnya memandangkan ibu, ayah dan adik – adiknya menerima dan melayan aku dengan sangat baik.

Aku dapat kerja dengan mengajar di sebuah sekolah swasta. Separuh dari gajiku, aku habiskan dengan membantu membeli barang barang dapur dan keperluan harian.

Apabila suamiku melihat aku sudah bekerja dan punyai duit sendiri, dia tidak lagi memberi nafkah padaku. Aku cuba berfikiran positif memandangkan dia lebh memerlukan untuk mnjelaskan bil – bil, hutang kereta, motor dan hutang rumah ke bank.

Sangkaanku tidak tepat, tiba – tiba aku dapat beberapa surat dari bank dan mengatakan semuanya tertunggak. Begitu juga dengan air dan elektrik, mereka telah datang untuk memot0ng bekalan.

Mujurlah aku ada duit dan aku jelaskan semuanya walaupun hampir mencecah ke 4 angka. Aku tidak mahu tidur bergelap dan bangun pagi ke kerja dalam keadaan tidak mandi.

Bila aku bertanyakan tentang semua itu kepadanya dengan tanpa rasa bersalah dia pukuI aku. Buat kali pertama selepas 6 bulan aku menjadi isterinya kaki tangan dia naik ke tubuh aku, mujurlah ada ayah mentua aku menghaIangnya dari terus memukuI aku.

Semenjak hari itu, aku yang tanggung segalanya. Kos harian, bil – bil dan segala hutang piutang bank kerana aku tidak sanggup melihat ibu, ayah dan adik beradiknya merempat jika rumah ditarik, tidur dalam keadaan gelap dan kami keputvsan bekalan air jika bil tidak dijelaskan.

Walaupun aku hanya menantu, mereka melayan aku baik ibarat ahli keluarga sendiri itulah impian aku, untuk hidup bekeluarga walaupun hanya menumpang kasih.

Suatu hari ibu ada bertanya pada aku dan dia, bila lagi kami nak ada zuriat. Suamiku tiba – tiba menjadi baran dan menjawab dia tak nak ada anak lagi kerana ekonomi rumah tangga kami belum stabil.

Aku sedih kerana dalam rahim ku pada waktu itu sememangnya sudah wujud satu nyawa yang dipanggil zuriat. Cuma aku tunggu masa yang sesuai untuk memberitahunya. Aku hairan dengan jawapannya, jika dicampur gajiku bersama gajinya, ditolak hutang rumah, kereta, motor dan belanja keluarga memang berlebihan.

Tuhan lebih mengetahui dan Dia tunjuk segalanya padaku. Suatu malam, sedang aku kemas kemas baju uniform kerjanya untuk dicuci. Aku terjumpa beberapa keping kertas. Aku yakin kertas itu datang daripada pusat – pusat jvdi dan rumah – rumah urut. Aku menasihatinya dengan lembut supaya tidak berlakunya perkeIahian.

Tetapi dia tetap juga meng4muk dan memukuI aku dengan bertubi – tubi sehingga aku mengaIami pendar4han. Bila melihat aku berdar4h banyak, dia segera membawa aku ke hospitaI. Alhamdulillah kandungan aku selamat.

Melihat keadaan aku bergitu, dia mem4ksa aku untuk menggugurkan kandunganku kerana dia tidak mampu nak tanggung lagi. Aku merayu dan berjanji tidak akan meminta satu sen pun duit darinya jika dia izinkan aku melahirkan anak ini. Puas aku merayu akhirnya dia bersetuju.

Lepas daripada peristiwa itu, dia tanpa segan silu membawa pulang kertas – kertas dan resit – resit jvdi di dalam poketnya dan dia juga turut pulang dalam keadaan m4buk – m4buk kesan daripada pengambilan alkohoI yang berlebihan.

Mungkin juga aku berasal dari rumah anak yatim, aku tidak dihargai. Tak apalah demi anak aku yang sorang ni aku bersabar, dua beIas tahun berlalu. Anak pertamaku telah pun genap 12 tahun.

Dulu aku down. Kadang – kala fikir nak m4ti jer. Ke mana lagi arah aku nk pergi. Mak bapak aku pun dah lama meninggaIkan aku terk0ntang kanting di muka bumi. Saud4ra mara entah ke mana. Tapi bila aku baca sajak tu, hari – hari aku baca, aku jadi kuat. Aku tahu bukan aku sahaja yang tersiksa. Ramai lagi di luar sana yang senasib. Aku tak tahu kalian ada baca tak sajak tu. Aku nak shared kat sini aku takut yang aku shared tu dah diubah sebab aku tengok ramai yang dah shared dan ada yang dah ubah perenggan dia.

Doakan aku kuat. Kali ini pun aku jugak disalahkan sebab mengadung lagi. Dia kata dia tak mampu nak bagi makan dan belanja, barang – barang dah mahal. Tapi bagi aku ni rezeki. Aku bekerja, gaji aku tinggi dan aku yang akan tanggung semuanya sebab memang dari dulu aku tanggung semuanya…

Dia? Hanya tahu makan dan tidur. Gajinya habis ke rumah – rumah urut dan jvdi. Mujurlah mertua aku sayangkan aku, menjaga aku dalam pant4ng masa lahirkan anak pertamaku dulu ibarat anak kandungnya sendiri. Aku hanya fikirkan mentua aku ni baik jer dan terIampau sayangkan anak aku yang pertama ini, aku tunggu… Kalau ikutkan hati, nak jer aku lari jauh bawa diri dan anak – anak.

Baru – baru ini, aku terjumpa kond0m yang masih belum digunakan dalam poket baju suami aku. Dia kata tu kawan dia punya dia tolong belikan. Tapi aku tidak percaya. Hati aku terdetik bahawa dia kini sedang berjinak – jinak dengan perempuan jalanan memandangkan tiap kali aku nak clearkan story di browser aku ternampak page – page peIacuran yang suami aku search.

Aku harap tanggapan aku salah dan Allah Iindung aku serta anak dalam kandungan ini daripada peny4kit keIamin atau AlDS… Aku tidak berani untuk bertanya lagi bimbang aku akan dis4kiti. Jadi aku ambil keputvsan untuk diam. Doakan aku kuat sehingga aku selamat bersalin awal tahun depan…

Sambungan.. Masa beredar dengan pantas sekali. Walaupun hari hari yang aku lalui amat suIit dan p3rit, namun demi anak – anak, aku kena kuat. Kini aku sedang berada di ‘Iabour room’ untuk melahirkan puteri hati yang aku tunggu selama 9 bulan.

Doakan semua baik – baik kerana di luar sana tiada waris yang tunggu jika berlaku apa – apa pada aku atau baby. Bukaan masih 5cm. Kenapa tiada waris yang tunggu…? Biarlah ianya menjadi rahsia Allah Swt.

Alhamdulillah aku telah seIamat melahirkan puteri hati. Aku sangka tiada waris yang tunggu memandangkan aku dari tempat kerja terus ke hospitaI. Rupanya ada anak sulong yang setia menanti. Dia juga yang telah azankan adik perempuannya dengan merdu sekali. Tolong pakaikan aku stokin dan hantar keperluanku . Bila aku bertanyakan papanya. Dia hanya jawab.

“Biar la bu. Along ada. Along temankan ibu dan jaga adik” Jam 7 pm tadi dia balik uruskan uri adiknya. Baru 13 tahun, dia dah pikul tanggungjawab yang sepatutnya seorang ayah yang lakukan. Semoga syurga buat kamu anak.

Keesokkannya Along datang, terp4ksa cuti sekolah sebab nak bantu aku ‘discharge’. Uwan dengan atok tunggu baby Umairah pulang kat rumah jer sebab atok s4kit kaki. Along datang cvri – cvri bawa motor. Susah hatiku bila bayangkan keadaan along bawa motor redah ribuan kereta di tengah band4raya.

Semalam pun bawa motor juga tapi aku tak tahu. Sangkaan aku, semalam along datang dengan teksi jadi aku tidak bertanya banyak padanya. Pagi ni nampak along bawa naik helmet. Along kata helmet semalam kena cvri sebab tinggal kat parking. Ya Allah anak ibu.

Along bagitahu, papanya dah ambil kereta semalam di h0spital, aku husnuzon saja, mungkin nak cepat atau guard tak bagi masuk sebab dah malam, jadi tak dapat tengok Umairah.

Pagi tadi papanya bagi duit suruh along tuang minyak motor, tapi untuk bil hospitaI papanya minta aku jelaskan sendiri sebab papanya belum gaji. Takpa aku faham. Memang dari dulu aku yang uruskan setiap perbelanjaan.

Cuma aku bagitahu along, aku tak boleh naik motor dengan dia. Minta dia tolong carikan teksi, kemudian balik dengan aku naik teksi. Motor tu nanti minta papa ambilkan. Doakan aku sihat ye kawan – kawan supaya aku boleh uruskan along dan Umairah. Kesian along..

Sambungan.. Alhamdulillah. Umairah bebas dari HlV atau AlDS. Walaupun masa ‘checkup preggy’ di KK, aku negatif HlV atau AlDS. Tapi aku belum berpuas hati bimbang terkesan pada bayi apabila lahir nanti. Ternyata Allah mendengar rintihanku, Dia Iindungi Umairah. Sepanjang kehamiIan aku murung, bimbang tentang kesihatan Umairah apabila dilahirkan kelak.

Tadi papanya ada jenguk Umairah sebelum keluar. Dia usik – usik pipi dan dagu Umairah. Comel katanya. Tapi papanya ingatkanku supaya tidak susahkan dia nanti sebab untuk melihat Umairah lahir ke dunia adalah pilihanku.

Tak mengapa lah, aku tak kisah dengan peringatan papanya tadi kerana papa dah usap Umairah dan katanya Umairah comel dah besar maknanya padaku. Cukup la buat hatiku berbunga. Walaupun aku isteri hanya pada nama, tanpa nafkah zahir dan batin lagi, aku tetap horm4ti dia sebagai seorang suami walaupun dia banyak mengecewakan perasaan aku.

Semenjak aku hamilkan Umairah, aku langsung tidak pedulikan setiap apa yang dia buat… Kerana aku takut jika aku dikasarinya. Aku juga akan menolak setiap keinginannya untuk ‘bersama’. Disebabkan itu, dia abaikan aku. Aku doakan dia akan diberi pertunjuk dan hidayah untuk pulang ke pangkal jalan.

Aku tanya along, siapa yang cuci uri. Along jawab, along yang cuci sambil uwan ajarkan. Saya tanya lagi, along tak takut dan geli ke tengok uri. Along jawab.

“Geli tu memang lah. Dar4hkan naj1s. Tapi kalau along tak buat, siapa nak buatkan, takkan nak biar camtu jer. Uwan sama atok tak sihat. Itukan dar4h daging along. Redhaa jer la kan bu. ”

Sambil senyum tayang gigi kapak dua batang dia yang besar tu. Lucu sungguh anakku itu. Terima kasih kerana sudi membaca luahan hatiku. Cukuplah sampai disini dahulu. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Doakan kebahagiaan aku dan anak – anak, maka seluruh alam akan berdoakan kepada kalian kembali.

Komen Warganet :

Areyu Shieda : Pertama saya bayangkan anak sulung tu mungkin dah bekerja, umur dalam 19 tahun tapi bila sampai bawah, rupanya baru 13 tahun !! Allahu, anak akak betul – betul seorang anak yang bertanggungjawab dan boleh dibanggakan.. Saya tak tau macam mana perasaan nurse – nurse kat dalam tu masa tengok anak yang berumur 13 tahun menggaIas tugas seorang bapak mengazankan adik yang baru lahir.. Sedangkan saya yang tak ada dekat tempat tu pun rasa sebak. Seorang anak yang membesar dan melihat segala perit jerih hidup yang ibunya lalui akan sanggup buat apa saje untuk membahagiakan ibu dia.. Tahniah akak atas kehadiran cahaya mata baru.. Untuk si abang, semoga terus menjadi anak kebanggaan ibu.

Azira Azman Muhd Nasri : Allah, tiba – tiba rasa sebak. Bukan bersedih, tapi bangga dengan anak sulung awak. Bermakna didikkan awak terhadap dia berjaya. Semoga terus menjadi insan yang membanggakan ibu kamu nak. Dari situ boleh nampak, sempurnanya dia sebagai seorang anak.

Karl Shafiq : Hmmm, teringat pula waktu isteri aku bersalin anak yang kedua, pukuI 11 tengahari masa aku menunggu waktu melawat dekat tempat duduk kawasan pembayaran HTAR Klang. Ada satu budak lelaki sama menunggu, aku tanyalah adik dah nak discas ke, “dia cakap bukan saya pakcik, saya tunggu mak nak masuk wad bersalin.” Aku tanyalah mana ayah., dia cakap ayah kerja, aku pun tanya lagi, siapa hantar mak, dia cakap makcik jiran sebeIah rumah.

Borak punya borak, dia cakap ayah dia ada bini no dua satu tempat kerja, mereka duduk di Gombak. Dia cakap ayah dia tak boleh datang sebab kerja. Perghh sedih bila borak dengan budak itu dia baru 12 tahun. Aku tanya dah makan ke, dia cakap belum mak dia pun sama juga. Waktu pun dah nak pukuI 12, aku ajak makan dia tak nak, dia cakap nak tunggu mak dia.. Aku bagi roti dan air kotak yang aku beli, pun dia tak nak juga.

Sekali nurse panggil waris mak dia, dia pun bangun dan daftar mak dia dekat tempat kami tunggu itu. Lepas dia selesai saja dan sebelum aku naik wad, aku salam dia sambil genggam duit RM50 nak bagi dia. Dia cakap tak apa pakcik, aku cakap itu no telefon, apa – apa hal roger. Dia pun ambil. Padan muka dia kena tipu, aku nak sedekah pun susah.

Busseroa Abd Jalil : Tahniah dik atas kelahiran baby baru. Semoga dengan kelahiran ini membuka beribu – ribu pintu rezeki untuk adik dan family dari pelbagai sudut. Doa akak adik terus kuat ya. Maaf bukan akak nak meIawan takdir, tapi kalau boleh bagi tahu doktor adik nak kawal kelahiran pada masa depan. Nanti doktor akan bagi cadangan yang terbaik. Sebab bila keadaan ibu bapa tidak stabil dari pelbagai segi terutamanya em0si maka anak – anak akan terp4ksa memikuI tanggungjawab yang bukan selayaknya pada usia mereka.

Akak pernah melihat situasi ini secara depan mata beberapa tahun yang lalu. Bila akak call tanya sebaik tahu dia baru melahirkan anak di hospitaI, wanita tersebut memberitahu: Saya tak ada ap a -apa. Tolonglah beli sedikit pakaian, pampers dan tisu basah untuk baby saya. Tolong singgah rumah saya ambil anak – anak bawa ke sini. Akak buat seperti yang diminta. Sebak melihat anak – anak lain dijaga oleh si kakak yang berusia 12 tahun ketika itu. Bila akak tanya ayah mana? Masing – masing menggeleng. Sedih, sedih melihat nasib ibu. Sedih tengok anak – anak di rumah. Sedih juga melihat si kakak yang berhari – hari ponteng sekolah sebab tak ada siapa nak jaga adik – adik dan ibu.. Akak doakan allah mudahkan urusan adik. Be strong ya dik.

Wanie Syazwani : Anak sulung ni selalu banyak terIuka hati tapi dia banyak pend4m dan berk0rban untuk orang dia sayang. Semoga dia dapat ganjaran baik bila dia dah berumahtangga dan berjaya dunia akhir4t lepas apa dia berk0rban untuk maknya. Semoga ibunya terus kuat, lelaki sekarang banyak yang tak betul dah..