Suami baru je beli sofa, tapi dah Ienyek sebab hari2 adik ipar duduk dekat situ. Berat dia 200 kg!

Saya bukanlah berkira dengan adik ipar sendiri. Tapi sejak dia duduk dengan kami, semua barang dekat rumah ni habis pecah, sofa ade kesan terbakar, langsir banyak berlubang kena puntung rok0k. Saya dah tak boleh tahan..

#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum. Tolong hidekan fb saya. Ini bukanlah kisah antara saya dan suami tapi berkenaan adik ipar. Ceritanya bermula begini, sejak adik ipar duduk di rumah saya, saya jadi tak berapa senang. Setiap malam adik ipar tidur di ruang tamu. Segala barang – barang saya habis pecah, air minuman semua tertumpah, sofa banyak tempat terbakar. Segala – galanya benda dalam rumah ni tak boleh dah elok macam dulu.

Setiap malam bunyi pelik – pelik dia mengigau, nak buang hingus ikut suka, merata je, buang habuk rok0k puntung rok0k pun ikut suka. Langsir saya banyak dah berlubang kesan buang puntung rok0k atas sliding ke tingkat bawah. Saya malu dengan jiran. Dia kerja seminggu kadang sekali, paling minimum 3 kali. Saya dah tak tahan sebenarnya dengan perangai adik ipar ni.

Bab makan, bukan saya nak berkira, tak salah berjimat cermat. Tapi kalau makan maggie sampai 3 bungkus sekali hadap sorang – sorang. Anak – anak saya cuma mampu tengok, kadang tak sempat nak makan apa – apa kat dapur tu. Stok barang makan anak – anak pun kena kacau. Bayangkan air ribena tak sampai berapa hari je. Anak – anak saya tak sempat nak minum, suami saya sendiri pun tak sempat merasa.

Untuk pengetahuan pembaca, beratnya hampir cecah 200 kilo dan haritu suami saya beli sofa baru tapi sekarang semua dah Ienyek sebab hari – hari dia duduk. Set meja makan, kerusi ada 6, tinggal 2 je elok yang lain semua dah patah. Lantai pun banyak dah yang pecah, retak, kalau dia makan sehari 5, 6 kali belum lagi campur benda lain. Dia tak reti cuci pinggan. Kain baju tak payah nak saya nak bagi tahulah, memang tak ada orang lain. Saya yang kena cuci.

Tempat tidur saya dengan anak – anak yang selalu sediakan untuk dia. Bila bangun tinggal macam tu je. Kami anak beranak pula kena kemaskan. Suami hari – hari kerje. Ahad je cuti. Bayangkan. Dia duduk rumah. Kadang seminggu pun ada tak pergi kerja. Saya tak tahan sangat nak jaga hati orang macam ni.

Memandangkan adik beradik suami dua orang je. Mungkin macam tu naik lemak perangainya. Bab barang dapur bab barang makan memang payah dia nak tolong beli. Kalau beli cuma lepas perut dia je. Lagi – lagi tengah PKP ni, bukan saya nak berkira dengan adik ipar sendiri. Saya ada adik yang tak ada suami pun susahkan mak saya. Walhal saya dengan adik, ayah dah lama tak ada.

Mak mertua dan ayah mertua langsung tak tegur sikap anak – anak dorang. Dah berbulan tolong jaga pakai makan minum. Kipas, TV, 24 jam terpasang. Kadang saya yang tutup. Bila tutup dia marah. Sepatutnya umur dah macam tu bedikari seelok-ELOKnya. Pernah adik ipar bergaji 6,7 k sebulan, sesen pun tak dapat simpan duit.

Bila s4kit. Saya dengan suami terbeban sangat – sangat. Sekarang ni lagiIah ada faktor kesihatan. KoIestroI. Dar4h tinggi serba salah saya jadinya. Pernah banyak kali seIisih faham dengan suami tapi suami menangkan keluarga. Bab tu kalau boleh jangan sesekali sentuh. Saya banyak makan hati min..

Komen Warganet :

Ahmad Saidi Zaidi : Dalam kesah ni, suami puanlah orang yang patut dipertanggungjawapkan akan segala masalah rumahtangga puan ini. Sebab suami puan adalah ketua isi rumahtangga dalam kisah ini. Tapi sayangnya suami puan tidak bersikap adil dan bertanggungjawap pada puan dan anak – anak puan. Kalau puan ini jiran saya dah lama saya suruh puan ini makan kat kedai atau makan saja kat rumah saya bersama anak – anak saja..

Sebab saya dan isteri pernah tolong jiran saya yang punya masalah yang sama macam puan ini. Biarkan saja adik ipar puan tu kat rumah dan biarkan saja suami puan yang uruskan makan minum adiknya sendiri sebab suami puan tu yang nak sangat beIa adiknya tu sampai sanggup abaikan keselesaan anak isteri. Kat rumah puan tu kalau boleh jangan ada barang – barang makanan atau minuman segera. Cuma tinggalkan barang dapur untuk memasak saja. Biar adik ipar puan tu buka tudung saji cuma ada garam, gula, lada dan kicap saja.

Rabeah Hj Norin : Dapat kat aku ni masak – masak angkut periok masuk bilik. Tinggalkan kat dapur bahan mentah je. Segala makanan dan minuman instant sorok jangan letak kat dpur. Pengotor dan pemalas tahap gaban. Ada duit beli satu tv bawa masuk bilik. Ishhhh geIi si0ttt nak kemas tempat tido orang pengot0r macam tu. Kalau aku memang biarkan tak akan kemas biar laki balik keje tengok sendiri. Dah pemalas pengot0r lagi. Kalau berduit awak pergiIah balik kampung seminggu dua. Tinggalkan dua beradik tu. GeIi ar pengot0r macam tu.

Nazirah Nad : Kalau macam ni sikp adik ipar sapa yang boleh tahan. Lagi diamkan lagi naik lemak. Bika nak menumpang rumah orang pandai – pandai la hulur duit dapur sikit. Kesian tuan rumah banyak makan hati dengan sikap tak senon0h dia. Dah la tak menolong langsung, umpama beIa sak4 kat dalam rumah tu..

Pari Pari : Itu sebab kena belajar untuk berkata ‘tidak’. Sampai bila nak tanggung rasa?? Pada aku biar aku g4duh daripada aku kena hadap semua tuu. Susah jugak kalu abang sendiri pun membeIa adik dia. Kalau ada duit atau kerja. Sis ambil ja cuti seminggu dua.. Kalau tekad ambil ja cuti sebulan dua tanpa gaji. Balik kampung atau stay mana – mana.. Biar abang dia yang jaga adik dia sendiri.