You dont have javascript enabled! Please enable it!
Connect with us

Umum

Kami selalu berg4duh, sama-sama macam kena rasuk baIing – baIing barang

Published

on

#Foto sekadar hiasan. Saya bukan jenis yang show off di fb atau ig.. pergi melancong ke pegi hotel mahal ke atau makan tempat mahal, saya tak pernah show off pada audiens di fb dan ig sebab saya tak suka. Tapi ada seorang insan ni, saya teringin nak orang tahu betapa bertuahnya saya memiliki seorang suami seperti dia. Tapi saya malu nak bagitau appreciation di fb apatah lagi nak bercerita dengan kawan – kawan atau family. Jadi, saya seorang wanita 30an.

Saya dan suami dah kawen almost 5 years. Sebelum ni saya keguguran. Selepas hampir 3 tahun baru saya mengandung semula. Dan sekarang saya tengah mengandung hampir nak bersalin dah. Saya sejenis perempuan yang berdikari. Saya jenis perempuan yang boleh hidup tanpa lelaki. Di zaman belajar memang saya kurang berkawan dengan lelaki. Hampir 100% kawan saya perempuan. Dan kami have fun together tanpa kehadiran lelaki. Kebanyakkan kawan saya hot stuff. Ada boyfriend kecuali saya. Tapi kami kerap luangkan masa bersama. Saya tak benci lelaki. Tapi ada sejenis perasaan, no man no cry. Jadi macam mana saya boleh berkahwin dengan suami? Saya bekerja. Lepas bekerja hampir semua kawan – kawan kawen. Masa nak bersama kawan kawan makin kurang. Perempuan kan.. bila dah kawen, fokus bukan pada kawan dah tapi pada keluarga. Yeah.. kena faham. Jadi pada umur 28, saya belum berkahwin. Family dah risau takut jadi andartu. Dorang pon p4ksa – p4ksa carikan suami. Kemudian ada kawan kenalkan dengan suami, kenal 3 bulan dan kami terus kahwin.

Awal awal kahwin, saya memang cuIture sh0ck dengan perangai suami. Walaupon saya tak banyak pengalaman dengan lelaki, tapi saya suka tengok drama romantik. So i expect my husband sejenis yang r0mantik. At least faham signal atau boleh fikir benda – benda untuk buat surpr1se. Tapi suami saya bukan macam tu. Dia bukan sejenis yang gentIe. Bercakap kasar, dia ingat tarikh lahir tarikh perkenalan tarikh anniversary tapi dia do nothing. Aduhai. Dia langsung tak pandai memasak. Dia sepah – sepahkan baju. Kain pelik4t tu kat mana dia tanggalkan, kat situ la bulatan sampai la saya kutip dan sangkut. Dia suka gilir – gilir pakai baju sampai dah busuk. Kena tunggu saya sumbat baju tu dalam bakul baru dia akan cari baju lain. Kalau pergi mana mana, dia dan saya macam tak kenal satu sama lain.

Tak boleh pegang tangan tak boleh nak rapat – rapat. Dia berjalan punya la laju dan dia tak pernah fikir apa yang tak ada dekat rumah dan apa yang dia perlu buat untuk tolong saya. Ya.. itu la suami saya di awal perkahwinan selama 2 tahun. Saya macam nak giIa. Saya dah la jenis takde pengalaman macam mana nak handIe lelaki. Kemudian dapat pulak jenis macam tu. Saya pulak jenis mem3ndam. Memang berg4duh kami hari – hari. 2 tahun hidup dengan berg4duh. Saya tahu dia pon serabut dengan saya sebab dia pon tak tahu macam mana nak handIe perempuan yang eg0 macam saya (kan prinsip saya no man no cry).

Advertisement

Sepanjang dua tahun tu kasih sayang dan cinta saya pada dia memang rasanya 40% je tu pon sebab dia suami. Perangai saya makin lama makin menjadi – jadi selepas keguguran. Mesti korang tertanya.. dah tak suka satu sama lain tapi macam mana boleh mengandung. Itu la korang. Kalau dah dok sekali tu, akan datang juga perasaan syahw4t tu. Tapi takyah pening. Benda suami isteri kan. Lepas gugur tu saya asyik rasa Allah taknak bagi anak lagi sebab kami tak stabil. Dan saya pon taknak anak lagi sebab saya suka dengan kerjaya sekarang. Boleh bergaya dan tak payah pening pasal anak. JahiInya aku. Nauzubillah. Akhir tahun kedua, kami berg4duh teruk. Saya tak ingat puncanya. Tapi memang teruk sebab kami masing – masing pecahkan barang. Dia pecahkan remote astro, saya pecahkan pasu. Kemudian pecahkan cermin. Pecahkan pinggan dan last sekali dia pecahkan tv. Lepas tu dua – dua tersenyap sebab tv kot yang pecah. Berapa ribu tv tu. GiIa. Tak agak agak nak pecahkan barang. Lepas dia pecahkan tv, dia pandang saya.

Lepas tu dia duduk. Saya duduk. Kemudian saya fikir.. letihlah nak berg4duh. Saya peIuk dia dan we have our coupIe c0nversation. Kenapa berg4duh? Bukan benda besar. Apa yang saya nak pada dia. Apa yang dia nak dengan saya. Apa yang dia tak suka. Apa yang saya tak suka. Kenapa kami macam ni dan lain – lain. Berlarutan beberapa jam sambil dua – dua menangis. Haah. Suami saya yang muka macam g4ngster, yang gaya ala ala pekerja buruh (walaupon kerja pejabat) hitam Iegam dan nampak macam t0ugh, dia menangis malam tu. Dia kata dia taknak kami bercerai. Dia nak kami jadi suami isteri sampai m4ti macam mana mak dan ayah dia setia pada pasangan masing – masing. Macam itu dia bayangkan kami. Dia sanggup buat apa sahaja untuk kami. Asalkan saya juga bagi effort yang sama. Saya diam – diam rasa terharu. Saya boleh nampak kesungguhan dia untuk memperbaiki hubungan kami. Kami tulis di kertas dan g4ntung di peti dan di bilik. Kadang rasa malu nak baca. Kadang rasa menyampah. Tapi kami tak nampak penceraian as an option. Walaupon masing – masing tak berapa nak sayangkan masing – masing tapi once we married one person, selagi boleh dibaiki, cuba lah baiki. Prinsip saya. Rasanya dia pon macam ni.

Jadi dalam masa setahun selepas berg4duh, kami masing – masing make an effort tu make things better. Banyakkan bercakap, kurangkan main telefon, bercuti berdua, luangkan masa dengan kawan – kawan, jangan terIampau fikirkan masalah, solat berjemaah, mengaji bersama  – sama, aku p4ksa dia basuh baju angkat baju dan buat house ch0res macam basuh pinggan, aku ajar dia masak dan dia pon reIa buat semua tu. Senaraikan barang dan beli sama – sama. Paling penting kami stabilkan kewangan dan duit suami adalah duit isteri. Hahaha tapi isteri kena bantu bila suami dah takde duit. Aku selalu ingatkan dia bagi duit dan telefon mak ayah. Dia pon buat macam tu pada aku. Aku p4ksa dia pegang tangan aku masa berjalan dan dia reIa buat walaupon dia malu dan membebeI dalam diam. Lantak la asalkan nafsu perempuan aku dipenuhi. Aku selalu ingatkan dia beli apa – apa kalau outstation walaupon pen sebatang atau makanan. Little things tapi kami perempuan rasa di hargai. Alhamdulillah masuk tahun ketiga selepas discussion, dia dah jadi suami idaman aku.

Walaupon memang kami ada berg4duh juga tapi cepat cepat aku as wife mengalah. Yea.. walaupon salah dia tapi mak pesan, wife kena mengalah. Korang sabau je la.. semoga pahala berganda – ganda bila mengalah dengan suami. Dia dah ringan tulang. Suka memuji walaupon lepas puji tu, dia kata aku macam hantu kak limah sebab rambut aku sekarang masa mengandung ni mashaAllah teruk benau. Barang – barang rumah tak cukup, tak perlu aku bagitau dia akan cukupkan sendiri. Thoughful. Nampak aku penat dia tak p4ksa buat kerja. Tapi perempuan jangan naik lemak sangat kalau suami dah bagi keIonggaran. Tapi anniversary kami atau birthday aku, dia tetap macam dulu.

Advertisement

Takde hadiah cuma dapat bunga. Aku tanya kenapa tak bagi hadiah? Dia kata sebab tak tahu nak bagi apa. Semua benda aku dah ada. Hmm memang la semua dah ada. Beg dah ada mekap dah ada kasut dah ada jam dah ada tapi apa salahnya bagi je yang baru. Ya Allah lelaki.. please la. Tambah – tambah tengah mengandung, lagi la dia layan macam puteri walaupon kadang aku menangis tanpa sebab. Lepas tu cari g4duh tanpa sebab. Perangai mengarah semakin menjadi – jadi. Tapi itu la dia..suami aku. Sabar je lagi buat masa ni. Harap – harapnya terus sabar. Tu la bila tengok dan sedar betapa sabarnya suami melayan aku selama ni, rasa bertuah dan rasa berbaloi sebab tahan diri dari bercerai dan sabar dalam membentuk dia. Walaupon kadang rasa nak je tamp4r sep4k teraj4ng dia tapi yelah. Yang pahit hujung – hujung ada manis.

Pesanan buat adik – adik atau chuolls yang baru berkahwin. Sabar lah. Ada sebab kenapa Allah tak suka penceraian. Aku pon penah kena pukuI dengan suami sampai Iebam mata tapi aku tahu dia pukuI sebab aku menjawab. Cis mulut aku dulu mulut Iongkang. Mentang – mentang kerja gaji tinggi, cantik ada kereta dan macam – macam, nak tinggi diri pulak dengan suami. Padan muka kena pukuI. Bukan sekali.. tapi 3 kali kejadian. Tapi setiap kali kena pukuI, aku muhasabah diri. Diri sendiri yang salah. Siapa suruh cabar eg0 suami. Selagi kejadian pukuI tu tak meIampau batas sampai ced3ra parah ke atau sebab suami kau ada perempuan lain, cuba lah kita muhabasah diri. Pantang perempuan suami ada betina lain. Nauzubillah. Ramai je kawan aku berkahwin sampai dua tiga kali sebab rasa suami tak perfect dan kita ni ada peminat. Tapi ingat lah. Peminat tu peminat. Takkan sama dengan suami. Semoga Allah merahm4ti rumahtangga kita dan menjadikan kita suami isteri soleh dan solehah. Jom muhasabah diri bersama sama. Semoga Allah redha. Doakan aku mudah bersalin, dapat anak soleh solehah dan suami aku setia cinta kasih sayang hanya pada aku sorang sampai m4ti (kes tr4uma yang ude dan intan) huhu. Gais, adios.

– Nani

Komen Warganet :

Advertisement

Jes Lara

Haa… ingat masa lampau acik gitulah, bar4n, bod0h somb0ng. Dia pecahkan pasu bunga, acik baIing gunt1ng. Nasib baik terpacak kat dinding dalam g4duh – g4duh dapat 5 orang anak. Masing – masing dah berubah bila usia dah senja. Dia suka tolong apa yang patut. Hari – hari minggu berjalan kat taman. Tak sangka dah 32 tahun kami hidup bersama. Jika kita renung balik, kesabaran dan sikap tak penting diri tu membuat kita boleh bertahan. Ya semoga adik pon terus berbahagia disamping suami.

Siti Hajar Mohammad

Awak kene pukuI 3 kali sampai Iebam pun masih rasa ok? Salah macam mana isteri pun suami masih tak ada hak pukuI sampai ced3ra! Saya tak boleh hadam bila isteri yang dis4kiti berkali – kali still cakap dia lah yang bersalah dalam rumah tangga. Heck No!

Advertisement

Amal Amalina

No never! Lelaki pukuI isteri, silalah isteri tinggalkan lelaki tu. Salah macam mana pun isteri, suami tak boleh pukuI. Bear with that ya isteri-isteri di luar sana..

Umirah Mustafa

Kenapa masih nak cond3mn, kan diorang dah berbaik. Salah ke kita doakan yang baik – baik je. Istighfar balik betulkan hati tu. Dia yang pilih untuk redha dan percaya suami dia akan jadi lebih baik dari sebelum ni. Rasanya tak perlulah kita prov0ke pulak confessor dengan kesedihan yang sebelum – sebelum ni. Support dia. In Shaa Allah semua akan OK. Lain orang lain ujian yang Allah bagi.

Advertisement

Fieda Amit

Ada betolnya, komunikasi 2 hala tu sangat penting antara suami isteri. Like my husband memula kahwin pun aku ann0ying sangat satu perangai dia. Kalau makan dah la laju semacam, tau tau segala makanan atas meja dah habis dia makan sorang. Dah tak ingat orang belakang, contohnya lah kan.. hahaha. Sikit – sikit bentuk lentur, lama – lama alhamdulillah. Sekarang dah nak masuk tahun ke-9 perkahwinan. Umur pun dah nak masuk 41 tahun dengan anak seramai 3 orang. Kita rasa mood bercinta tu lebih lagi dari memula kahwin dulu. Semoga kekal lah begitu atau lebih baik hingga ke jannah Allah, aamiinn. Berdoa selalu pada Alla, yakin pada setiap keputusan Allah.. insyaallah.

Advertisement

Copyright © 2024 Media Cite Heboh