Ini kali kedua aku lari dari rumah. Aku tekad tinggalkan suami dan anak-anak

#Foto sekadar hiasan. Kali ni aku lari lagi. Ini kali kedua aku melarikan diri. Lari dari suami (yang aku tak pasti aku sayang atau nafsu semata) dan anak – anak (yang aku sayang tapi aku sering marah kerana suami marah aku dan aku terp4ksa tinggalkan kerana suami aku langsung seharian tak pandang apa aku buat untuk mereka).

Aku cuma nak sedikit masa bersendirian. Hidup aku sangat sibuk dan penuh. Aku tahu tindakan ini jahat, derh4ka dan tak sepatutnya aku lakukan tapi ini sahaja yang boleh aku lakukan untuk aku kekal waras tanpa men1kam anak dan suami aku.

Ya, aku selalu terfikir untuk tamatkan semua ini, tapi selalu waktu solat aku akan berfikir waras dan mencari kewajaran setiap tindakan aku.

Aku sebenarnya untuk tahun ini cuba untuk push diri aku. Tahun ini anak minta berbekal ke sekolah. Berbekal yang aku masak. Aku bukan mak yang hebat, aku tak dapat sediakan makanan berkhasiat tapi aku mampu sediakan seadanya, mostly frozen food yang aku goreng.

Takpa, anak happy. Aku pun happy. Kalau tak sempat masak, aku akan pastikan at least ada sekotak air susu dan roti dalam beg sekolah pagi dan petang, sebab anak kata kadang kala tak sempat pergi kantin, ramai orang. Sedih, anak aku ni kategori yang Iembik. Kena buIi, kena pau, tak boleh nak Iawan kalau orang kacau.

Sekolah unresp0nsive – cikgu unc0ntactable, aku belum try guru besar, sebab selagi belum melibatkan nyawa, aku bertabah dan bertahan, ajar anak aku cara self def3nce dan av0id the problem…

Tapi aku tak tahu sejauh mana em0si dia tercaIar… Dan aku tahu.. Em0si dia pun sangat tercaIar, pada saat aku melangkah keluar dari rumah tadi.. The only thing yang aku boleh buat doakan dia, which is aku tak tahu makbul tak doa aku sebagai ibu sebab aku sendiri pend0sa yang besar.

Aku bertahan kegan4san rumahtangga. Aku bertahan pada saat dih3mpuk, dic3kik, ditumbvk. Bod0h, orang kata aku bertahan. Aku bertahan episod – episod suami aku keluar berdua dengan perempuan lain walaupun dia kata hanya kawan. Aku bertahan episod anak m4ti dan suami kata aku punca.

Aku bertahan episod mengatur anak ke segala mak nenek appointment peny4kit kr0nik dengan deniaI daripada suami. Aku bertahan episod suami tak bagi nafkah yang cukup dan episod baling duit ke muka aku bila aku kata nak pinjam sebab nak belikan anak kuih bawa bekal ke sekolah pada saat dompet aku tiada duit sebab mesin atm kata sorry kat aku.

Tapi aku gagal, bila suami aku h1na aku dari segi m0ral dan em0si. Aku gagal bila suami aku eg0 dan somb0ng kata jaga anak – anak ni senang, tak faham kenapa aku merungut membebeI. Padahal setiap hari aku yang atur semua. Dia cuma mandikan 2 dari 4 anak dan urus seorang sahaja pergi sekolah.

Rumah aku menggunung kain baju tak diIipat. Rumah aku bersepah toto sebab semua tido bawah, tido atas tak sempat atau lambat pergi kerja dan sekolah. Kain baju menggunung tak dibasuh, tapi kena basuh, kalau tak anak dan suami tak cukup baju sebab unifom yang ada tak cukup untuk seminggu.

Aku sehari tido 2-4 jam, but still aku tak dapat pastikan rumah aku teratur dan tersusun, sebab laki aku keep cakap aku yang tukang sepah, aku yang punya barang sepah – sepah kat rumah ni. Ya, semua aku salah katanya, dia tak salah, walhal balik rumah, dia hanya tengok telefon tak sudah.

Ya, dia pembersih sangat. Walhal, st0kin dia bersepah aku yang kutip. Kadang kalau hujan, sampai keringla stokin kat luar rumah, sebab tak bawa masuk. Dia mandi, selalu aku kutip tuala dan sidai. Dia lepas solat pun, aku yang Iipatkan sejadah. Kalau aku tak buat, situlah gamaknya forever.

Ya, aku ni, yang pengot0r dan pemalas ni yang basuh tangan baju uniform dia sebab nak hilangkan kesan hitam dan daki. Aku ni yang iron baju dia setiap hari. Tapi aku pemalas. Tu semua bukan kerja. Baju dia, stokin dia ada tiba – tiba.

Aku juga yang tolong simpan to0l box dia yang bers3pah, alat gardening, alat mancing aku belikan box, tapi box tu still ada kat kat situ. Aku pasang rak untuk organize barang kat stor, aku tunggu je, bila dia nak simpan segala briefcase gadget dia yang bersepah kat situ, tapi dah dua bulan tak kemas, kena tunggu aku juga yang kemas.

Most of the time, at the end, aku juga yang buat. Tapi tetap yang tak guna adalah aku. Rumah bersepah sebab aku. Beliau malas nak kemas, sebab kemas macam mana pun aku yang sepahkan. Itu yang beliau cakap, lihat tudung aku di lantai. Tudung tu di lantai sebab balik – balik sahaja ambil anak – anak dari sekolah, sorang terk3ncing kat lantai, sorang lagi kena ambil ubat.

Korang ingat, aku ada masa nak cara mana barang aku masa angkut berb0ndong – b0ndong beg and baju dari transit setiap hati dengan anak mer3ngek dan menangis berg4duh?

Dia tak rasa semua tu. Dia balik malam, pada saat aku penat, kadang tertidur tapi terbangun sebab dia tengah bebeI – bebeI kata aku ni semua salah sambil anak aku tuang vitagen atas muka aku. Aku yang salah, kenapa anak boleh minum vitagen tanpa pengawasan.

Mulut. Aku pernah dan selalu cakap dengan dia, dia pukuI, aku boleh tahan. Dia keluar dengan perempuan lain, aku boleh tahan. Mulut berIagak dia memang aku tak boleh tahan. Tak puji apa aku buat, takde hal. Tak tolong aku buat house ch0res, tak apa.

Tapi jangan k0mplen. Jangan berIagak semua benda senang, dan aku ni hapr4k sebab susah sangat buat benda tu.

So, sebelum aku rasa aku betul – betul nak t1kam dia (sebab aku rasa and terfikir nak buat macam tu), aku walked out. Aku tinggalkan anak yang s4kit macam tu je dgn dia. Aku cakap kat anak sulong aku, kalau terjadi apa – apa, ingat, bapak kau yang cab4r aku buat macam ni.

Aku derh4ka. Nusyuz. Sebab aku tak tahan dengan sikap berIagak somb0ng suami. Aku pemaIas, sebab rumah bersepah. Aku tak layak untuk rasa penat, walau aku mengajar, mengais rezeki untuk sama – sama dengan dia bayar bil utiliti dan yuran sekolah anak. Aku kena juga buat kerja rumah. Dia bos. Dia kena tengok HP je kat rumah, sebab kat office tak boleh tengok HP.

Aku ni good at nothing, and he is the best.

Kalau ko baca apa aku tulis ni bro (ya, kali ni aku marah sangat sampai berkau aku dengan dia, hilang dah, bi, sayang, i, you), ko fikirlah penat aku, ko fikirlah aku ni layak dihargai atau tidak, selama aku tak balik rumah ni. Aku ingat, anak happy, aku pun happy. Rupanya aku tak happy, sebab ada manusia rasa aku tak buat pape dan membebankan di rumah tu.

Sekian, daripada isteri dan mak betung yang tak tahu apa nak buat lagi lepas ni. Str3ss. – Si Betung

Komen Warganet :

Aidatul Akmar Shahar : Saya tak tahu nak cakap apa. Semoga Allah SWT kesian dan kasih kan Puan dan anak – anak. Semoga Allah SWT memberi Puan jalan untuk menyelesaikan masalah. Tenangkan fikiran dan pikir apa yg perlu dibuat. Solat taubat, hajat dan tahjud. Pasti Allah SWT akan tolong.

Shazlina Sayuti : Bawa bertenang, bawa berehat, s0lat dan mengadu pada Allah, dia Maha Mendengar. Semoga Allah beri kekuatan pada awak, dan Allah bukakan jalan terbaik untuk awak dan keluarga. InsyaAllah, banyak bersabar dan bersangka baik dengan ujianNya.

Zinta Kitchen Zinta Kitchen : Sis ni cikgukan. Orang – orang terdekat saya kahwin dengan cikgu sebab ingat keje cikgu ni senang. Setengah hari je keje. Jadi, suami masing – masing memang langsung tak tolong apa – apa, termasuk hal anak – anak. Rumah mereka – mereka ni memang macam t0ngkang pecah. Mertua – mertua kata menantu pemaIas padahal anak – anak laki mereka yang tak berperanan langsung. Semoga sis jumpa jalan keluar, bagi saya tak salah sis kuar sorang – sorang dari ada yang kena t1kam nanti. Depr3ssion is real dan sis memang dah depr3ssion tu. Kuatkan hati, kerapkan zikir.

Salmiza Che Mansor

Sedih bila baca luahan isi hati puan. Semoga Allah mudahkan urusan puan di luar sana. Lelaki bila isteri di depan mata memang tak dihargai tapi bila dah hilang. Baru la sel – sel nak bersambung. Harap selepas ini suami puan mendapat sedikit pengajaran atas kehilangan puan. Menjadi perempuan di zaman 2020 ni memang penat, mentaI dan fizikaI kena kuat, bertabah lah.

Natrah Ahmad

Ramai sebenarnya perempuan bekerjaya yang str3ssed akibat multitask. Nasib baik sehari ada 24 jam. Kalau 30 jam sehari pun pasti tetap tak cukup juga. Suami kena ubah mindset, kerja di rumah kena buat sama – sama la. Perempuan str3ssed macam mana pun, kalau nak lari bawa anak sekali ye. Nampak teruk sangat laki tu macam mana nak jaga anak pulak.

Apa kata anda?