Gegendang telinga boc0r kena pukuI dengan suami tapi bila polis nak tangkap suami, saya tak sampai hati.

#Foto sekadar hiasan. Selalu kita baca kisah tentang masalah rumahtangga yang disebabkan oleh sikap suami yang panas baran dan mula menggunakan kekerasan dengan memukuI isteri. Namun sebagai isteri ramai yang memilih untuk terus berdiam diri dan berada dalam hubungan sebegini demi menjaga a1b dan masa depan anak – anak. Walau bagaimanapun kisah kali ini adalah tentang wanita – wanita yang sanggup bangun mempertahankan maru4h mereka.

Kisah 1

Salam min terlebih dahulu saya minta min tutup nama saya.

Saya dah terbaca luahan seoramg suri rumah yang dipukuI suami dan dim4ki hamun. Saya nak komen tapi ramai plak ahli keluarga atau sed4ra mara baca nanti..

Ok saya nak cerita kisah hidup saya. Saya pun pernah dipukuI suami, sampai gegendang telinga saya boc0r ditamp4r. M4ki hamun sudah mnjadi perkara biasa. Bila dibuat macam tu saya hanya boleh nangis je. Dalam otak hanya pikir tentang anak.

Sehinggalah sampai hari badan dah tahan dipukuI macam tu, saya terus ke em3rgency hospitaI. Bila dorang tanya s4kit apa? Saya cuma cakap kes pukuI rumah tangga. Dorang terus bawa saya ke satu bilik ni untuk tunggu doktor cek dan mereka hubungi polis untuk datang. Masa tu saya cerita semua yang jadi. Bila doktor cek dia kata gegendang telinga saya boc0r, terus mengalir air mta ni…

Laporan polis pun di buat. Lepas tu polis kata nak tangkap suami tapi hati sebak terus kata jangan tangkap dia. OK jadi kes pun berlalu macam tu je. Bila balik surat rep0rt letak atas meja. Dia balik kerja dia perasan, dia baca terus dia minta maaf dengan saya..

Tapi hati s4kit sangat masa tu namun bila pandang masa depan anak saya lembutkan hati. Sekarang alhamdulillah tak pernah lagi dia naik tangan, dah 5 tahun berlalu. Suami berubah lepas dia tengok saya berani buat rep0rt polis. Alhamdulillah dia pun dah pandai tegur saya secara elok. Saya pun lebih menghorm4ti dia sekarang…

Kisah sini kalau baik imam kita, baik la pasangan ye… Terima kasih semua.

Komen Warganet :

Noor Asliza : Allah uji kita dengan ujian yang berbeza. Tahniah pada puan yang berjaya kawal amarah dalam hati dengan tidak benarkan suami puan ditangkap sebab puan tahu cara nak selesaikan masalah puan sendiri. Allah yang pegang hati kita, hati manusia. Allah dah janji ada ganjarannya kalau kita sabar dan hikmahnya Allah bukakan hati suami untuk berubah. Kalau ikut hati marah memang kita kata biarlah laki tu kena tangkap. Baru padan muka dia..kan?? Tapi kalau orang baIing kita t4ik, kita baIing bunga.. (ibaratnya macamtu lah) Lain orang lain ujian nya..

Normala Md Fadzil : Nasib semua orang tak sama. Mungkin tt bernasib baik suami takut selepas tt buat rep0rt polis. Selalu kita tengok banyak Iuahan kena pukuI, kena m4ki tapi sayang dan kesian nak buat rep0rt. Buat Iuahan kat sini boleh pula. Bila dinasihat takut nak ambik tindakan. Alasan sebab anak. Tak berani nak bertindak. Kesudahannya camtu la selamanya sampai abang jamil m4mpus. Berbaloi ka buat peng0rbanan pada laki tak guna camtu.

Siti Aidah : Betul, kita kena ada keberanian dari ditind4s oleh kaum suami yang baran ni.. Dulu pun saya kawin nak jadi isteri mithaIi la konon. Jaga makan pakai dia elok – elok tapi dia tak pernah dihargai.. Buat rumah macam hotel, hadap kita bila berkehendak kalau tak layan kena m4ki. Dulu memang dia je sampai anak 2 pun dia tak berubah, hati m4kin s4kit. Lagi – lagi bila dia ungkit siap persalahkan mak bapak kita.

Saya jawab siap bertek4k – tek4k sebab geram tahap kesabaran hilang sekejap kemudian dia terus keluar. Akhirnya sampai sekarang suami penat nak jerit – jerit dengan saya, dia rasa penat. Dia pun malu dekat jiran – jiran. Syukur la, tangan dan kaki tak naik, paling – paling dia, Iempar barang dan tend4ng pintu. Alhamdulillah walau sekejap ada, angin dia datang. Moga Allah lembutkan hatinya.

Atie Ahmad : Saya respek dengan awak, berani seIamatkan dari terus menjadi m4ngsa. Awak berani untuk mnghadapi suami selepas itu. Moral dia, jangan takut jika kita ditempat yang benar. Beranikan diri untuk hidup untuk masa depan sendiri.. Syukur suami tu sedar dan berubah kepada lebih baik. Pada suami – suami yang masih tak sedar diri tu, isteri – isteri teruskan berju4ng untuk diri anda. Cukuplah biar diri menjadi m4ngsa tind4san, kuatkan semangat dan citer tt ni patut dijadikan contoh.

Ayu Razali : Lelaki ni tunjuk berani sebab kita tunjuk takut kat dia. Dulu pernah jugak baru kahwin suami saya tamp4r saya, terus saya ambil par4ng panjang kejar dia sampaikan arw4h ayah saya tangkap peIuk saya dari beIakang dan buang par4ng. Ayah saya kata tak berbaIoi duduk dalam penjara. Selepas itu kami hidup 25 tahun dia tak pernah jentik pun saya.

Kisah 2

Assalamualaikum, saya nak minta sikit pendapat. Jangan kecam dan harap dapat bagi pendapat yang bagus.

Minta admin sorok akaun saya lah. Saya seorang isteri yang betul – betul ada sifat panas baran. Baru – baru ni saya ada berg4duh dengan suami saya. Dia ni jenis giIa perempuan walaupun dia tahu saya setia. Dia tak jaga saya waktu s4kit di hospitaI.

Banyak lagi yang saya pend4m bertahun dan sebab terlalu menyimpan perasaan, saya mula naik angin.

Mula – mula perg4duhan kecil saja tapi dia mula tamp4r muka saya, tolak saya ke tanah, tamp4r muka saya, tend4ng badan saya dan saya jatuh dari tangga. Entah sya1tan apa yang mer4suk saya masa tu, saya dah betul – betul marah. Saya pukuI kaki dia dengan kayu besboI, kedua – dua beIah kaki dia saya pukuI, saya tumbvk muka dia kiri dan kanan. Tumbvk kepala dia, cak4r muka dia.

Kaki suami berdar4h sebab kena pukuI dengan kayu tepat kena tuIang kaki yang pernah patah dulu. Saya suruh dia ceraikan saya sebab saya dah tak boleh maafkan dia lagi tapi dia tak nak. Persoalannya sekarang, betul ke lepas ni dia akan berubah? Tak akan pukuI saya.. takkan giIa perempuan?  Dan berd0sa ke saya sebagai isteri membaIas balik pukuIan suami saya?? Sebab saya tak suka dipergunakan oleh lelaki walaupun keluarga saya sendiri, minta pencerahan..

Komen Warganet :

Sha Ithnin : Bila sabar dah melepasi hadnya. Bukannya puan panas baran. Moga Allah permudahkan urusan puan dan diberikan jalan yang terbaik. Rasanya insaf terus suami puan tu nanti bila dia dia ingat tak meIawan. Sekali meIawan terus down.

Ain Norini : Ya, sebelum saya menjawap soalan ni, pertama sekali saya nak ucapkan tahniah kerana pukuIan – pukuIan yang hebat itu.. bagus. Nasihat saya kalau saudari masih mahu bertahan saya syorkan saudari bersedia dengan kayu yang lebih besar dan tumbvkan yang lebih padu lagi. Jadi rasanya tak ada masalah kalau lebih bersedia lepas ni. Tib4i habis bagi dia masuk hospitaI plak.

Carol Liew : Hebat hebat! Jarang sekali isteri memukuI baIas suami, zaman sekarang semuanya reIa begitu saja dipukuI laki. Tapi sis brav0 superwomen, harap lepas ni laki sis insaf la jangan sesuka hati jadikan isteri pvnchbag dia.

AtiQa DiaspOra : Sebagai isteri, kita harus taat dan hormat pada suami, bila suami kita bermasalah, kita bincang, tengok salah masing – masing. Suami buat hal mesti kita ada siIap kat mana – mana.. Tapi, bila mana suami tetap buat hal walaupun kita dah bagi yang terbaik, kita ada saluran yang betul untuk selesaikan maalah. Jangan sebab alasan kita nak pertahan hak kita, kita pulak dapat kemurk4an Tuhan sekali. Semoga sis dipermudahkan urusan.

Kak Long : First thing first, suami tak boleh pukuI isteri terutama di bahagian muka dan sehingga meninggaIkan kesan. Kalau isteri derh4ka pon, yang disarankan dalam agama ialah asingkan tempat tidur saje bukan dipukuI. So suami puan dah confirm SALAH. Tindakan puan membaIas pukuIan tu plak patut dianggap sebagai mempertahankan diri dari terus dipukuI dengan lebih terok lagi… Bab sama ada dia akan berubah atau tidak tu hanya suami puan yang ada jawapannya. Kalau dia terk3jut dengan ‘kekuatan’ luar biasa puan tu maka insaf la dia hendaknya.