D0sa ke jika badan saya gemuk, kulit saya hitam berjeragat hingga suami cari pengganti yang lebih ‘sempurna’

Tak akan tak ada satu pun kebaikan saya yang dipandang oleh suami sehingga dia mencari pengganti yang lebih sempurna. Maafkan ibu, ibu terp4ksa tinggalkan anak – anak ibu untuk cari ketenangan..

#Foto sekadar hiassan. Maaf admin, minta tolong hide profile saya. Saya hanya nak meluahkan perasaan.

Setelah hampir 15 tahun usia perkawinan, d0sa ke saya jika badan saya berubah gemuk semata – mata nak masak sedap untuk anak – anak? D0sa ke saya berubah hitam sebab hantar anak – anak ke sekolah dalam keadaan panas hujan setiap hari? Berd0sa ke kulit muka saya sem4kin menua akibat jeragat dan str3ss? D0sa ke saya kurang bersosiaI sebab menjaga ibu mertua. Nusyuz ke saya sebab tak pandai cari income sendiri?

Saya tak dapat nak membantu dari segi kewangan sedangkan gaji dia memang lebih dari cukup. Semua ini jadi lepas saya ikut keputvsan dia untuk berhijrah ke kampung. Walau macam mana pun, saya masih isteri yang setia dalam setiap susah dan senang dia sebagai suami. Seorang isteri yang masih setia menunggu dia setiap kali balik dari pergi oustation. Yang masih terima setiap kesusahan dan kekurangan dia.

Tak akan tak ada satu pun kebaikan saya di matanya sehingga dia boleh menggantikan saya dengan orang lain. Mencari pengganti yang lebih sempurna, yang lebih muda dan yang lebih cantik. Adakah masih tak cukup ke dengan 4 kelahiran dan 1 keguguran sehingga, saya semudah itu dikhian4ti.

Allah beri cahaya ketika saya dalam gelisah dalam kesangsian hubungan ni. Allah jua beri petunjuk segala kecurangan dia. Allah juga yang memegang hati ini. Akhirnya saya nekad keluar rumah dengan meninggaIkan 4 orang anak. Saya perlukan ketenangan. Saya perlu mencari semula kepercayaan dalam hubungan ni. Maafkan ibu, ibu akan pulang.

Abang, kakak, adik – adik.. Ibu sayang korang. Maaf ibu libatkan korang dalam hal ni. Minta maaf kalau tulisan terabur. Tak tahu nak cakap apa yang ada dalam hati ni. Bertubi – tubi rasa dan kata – kata. Tq min..

Perkongsian yang dibuat betul – etul menyentap hati para isteri di luar sana. Betapa besar peng0rbanan seorang issteri namun lebih perit pula semua itu tak dihargai. Ramai yang memberikan komen serta kata – kata nasihat buat penulis. Semoga ia sedikit sebanyak memberikan semangat untuk dirinya.

Komen Warganet : 

Syafa Syafa : Belum terlambat nak betulkan kehidupan sis, walaupun tanpa suami. Ayat – ayat di atas tu kalau bagi kat suami sis, kalau dia dah kemaruk perempuan lain, tak akan buatkan dia simpati atau cintakan sis semula. Walaupun berkahwin, jangan k0rbankan seluruh diri pada keluarga, sebab peng0rbanan tu belum tentu dihargai. Kuatkan semangat dan buka bab baru sama ada tanpa suami atau tak. Utamakan diri dulu lepas ni.

Kak Long : Sedih kisah puan ni tapi apa pun terjadi jangan tinggalkan anak. Lelaki nanti kita boleh cari lain tapi anak. Anak adalah nyawa saya. Siapa yang tak penah lalui detik – detik getir dalam rumahtangga. Semua pernah lalui cuma jalan cerita kadang – kadang tak sama. Saya ni kalau tak kuat demi anak – anak dulu memang dah lama saya jadi janda.

Tapi bila fikirkan tentang anak – anak yang masih kecik lagi waktu tu, saya buat keputvsan untuk terima apa sahaja pahitnya ujian yang datang. Saya kena kuat demi anak – anak, Sekarang anak – anak pun dah besar dan dia orang pun tau betapa sayangnya kasih ibu kepada mereka. Saya bahagia sekarang. Alhamdulillah

Nushidah Shie : Sabar la cik, sabar banyak – banyak. Faham orang kata m4kin lama kahwin sem4kin mat4ng. Jangan lupa m4kin lama kahwin juga lagi banyak dug4an. Banyak yang kena t3mpuh sebab tu seumur hidup tu lama. Nak kena bertolak ansur banyak, nak kena sabar banyak. Yang tak boleh tahan memang la boleh cari yang lain tu. Pompuan ni selalu kena tind4s. Selalu pulak ditanya habis dah yea tanggungjawab kita kat suami kat anak.

Maaf la nak cakap dalam banyak keadaan semua perempuan kena mengalah, lelaki bila – bila pun tak akan cuba untuk mengalah. Memang la lama – lama kahwin ni bukan hanya tentang cinta dah tapi lebih pada tanggungjawap. Kalau asyik fikir cinta je awal – awal dah mengalah. Tak apa, fikir baik – baik dan buatlah keputvsan dengan tenang. Bila dah tenang nanti baliklah, insyaAllah fikiran akak lebih tenang.

Mayang Sari : Tinggal sekejap untuk cari ketenangan dan kekuatan. Orang lelaki memang semudah itu berubah. Bila cantik, ditimang – timang. Bila buruk, ditend4ng buang. Tak semua yer. Jenis buaya la biasanya. Untuk puan, saya doakan semoga kuat. Cantikkan diri balik. Cari kekuatan diri. Tapi buat semua ni jangan sebab suami, kerana kecantikan tu masih tetap akan pudar. Sihat kerana Allah. Cantik kerana Allah. Dapat pahala lagi. Stay strong

Amilin Zanal : Kak, nasihat saya, kita jaga diri kita bukan sebab suami tau, kita jaga diri kita sebab kita sayang diri kita. Suami boleh tinggalkan kita bila – bila masa je sebab hati manusia boleh berubah – ubah. Bila kita susah, kita hanya ada diri kita. Muka yang berjeragat, kulit yang hitam dan badan yang gemuk semua boleh diubah.

Mulai hari ini akak nekadlah berdiet, kurangkan makan, pakailah produk murah – murah, sebotol serum baru RM20, pakailah sunblock. Usahalah cari pendapatan di rumah. Tak ada siapa yang mampu ubah diri kita, kecuali kita kak. Kuatlah demi anak – anak, kesian mereka.