Waktu saya sedang mengambil peperiksaan untuk habiskan Master, suami ceraikan saya dalam Whatsapp

#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum admin, terima kasih kalau sudi update post saya, hari ni genap sebulan saya dalam iddah, dan berbaki lagi 2 bulan untuk saya bebas.

Saya seorang wanita yang berpendidikan tinggi, berumur 20-an, juga seorang pensyarah. Tarikh hari ini genap 1 tahun 3 bulan 22 hari usia perkahwinan saya. Kalau diikutkan itu masih di usia perkahwinan yang masih dalam fasa honeymoon kan?

Tujuan post saya bukan nak menga1bkan bekas suami atau sesiapa, bekas suami saya seorang yang sangat beriman dan baik, tak pernah pukuI saya mahupun m4ki saya sepanjang kami melayari perkahwinan bersama. Cuma sebagai pengajaran buat para wanita di luar supaya memilih jod0h yang tepat sebelum berkahwin. Mesti semua tertanya tanya kenapa saya anggap bekas suami saya bukan pilihan yang tepat sedangkan dia seorang yang sangat baik?

Saya kenal bekas suami dalam tempoh yang sangat singkat, kurang dari setahun, bekas suami sangat baik dan penyayang yang membuat saya terima lamaran setelah pernah patah hati dengan bekas kekasih, 5 tahun saya bercinta dengan bekas kekasih tetapi tiada jod0h dan kami berpisah. Kemudian bekas suami muncul dan saya malas nak bercinta dan membuat keputvsan untuk berkahwin dan bercinta selepas nikah.

Sebelum berkahwin suami pernah bercinta dengan seseorang, 8 tahun tempoh mereka bercinta dan terputvs di tengah jalan kerana tiada restu keluarga. Kemudian suami kenalkan saya dan keluarga suami setuju. Maka kami pun berkahwin.

Ujian berat saya bermula ketika kami bertunang, suami minta izin saya untuk ke majlis graduasi bekas kekasih bagi mengakhiri hubungan. Apabila majlis selesai, ketika itu saya dan keluarga sedang bercuti di Terengganu dan suami call saya sedang menangis – menangis dan bagi tahu dia tak dapat melupakan bekas kekasihnya. Sebagai tunang mesti saya rasa sedih perlukah suami memberitahu saya sedemikian sedangkan kami sudah bertunang. Saya masih sabar dan anggap sebagai ujian bertunang. Memang saya tak bijak.

Kemudian berlaku lagi ins1den ketika hari kami fitting baju kahwin bersama, saya jumpa mesej dia bersama bekas kekasih, apa yang ditulis oleh suami adalah dia tak akan melupakan kekasihnya sampai bila – bila dan hanya ada kekasihnya sahaja di dalam hatinya. Bagai dir0bek hati saya ketika membaca mesej tersebut dan masih berdaya untuk fitting baju kahwin walaupun dalam keadaan sebak. Memang saya tak bijak dan masih anggap ujian bertunang.

Saya meneruskan perkahwinan dan terima suami seadanya walaupun suami datang dalam keluarga yang bermasalah dan juga tiada kasih sayang seorang ibu, keluarga saya juga menerima suami saya dengan pintu yang terbuka dan menyayanginya dengan setulus hati.

Saya diuji lagi ketika saya mula berpindah mengikut suami tinggal di rumah bapa mertua saya dan ibu tiri suami, saya jumpa pelbagai kenangan bekas suami dan kekasih di rumah tersebut, terdapat bermacam gambar dan kenangan, sebagai seorang isteri mesti hati saya hiba. Saya juga masih jumpa mesej suami dan kekasihnya walaupun suami pernah berjanji selesai akad nikah kami, dia tidak akan berhubung lagi dengan wanita tersebut. Wanita tersebut juga tahu bahawa suami saya sudah berkahwin dan masih berhubung.

Masalah bertambah berat apabila suami tinggalkan kerja dan berhijrah ke luar negara sementara saya di tawarkan kerja di negeri saya. Jadi suami suruh saya tinggal bersama ibu bapa kembali memandangkan ibu bapa saya lebih berada dan selesa. Saya dapat tahu bahawa kekasih suami kerja di negara tersebut yang membuat saya pergi ke sana bersama ibu bapa saya untuk meminta suami pulang dan bekerja di sini, tapi hampa, saya di halau pulang apabila tiba di sana. Tetapi demi menjaga hati ibu bapa saya suami saya pulang bersama sebentar dan kemudian kembali ke sana.

Oleh kerana saya dan suami satu universiti dan kami graduasi bersama jadi saya yang menguruskan segala dokumen graduasi suami dan mengaturkan ‘photosh00t’ untuk kami. Tapi salah seorang rakan suami yang tinggal di negara suami bekerja memberitahu saya bahawa suami saya telah mengadakan sesi photosh00t graduasi bersama bekas kekasihnya dan merancang untuk berkahwin pada tahun ini.

Saya juga tahu suami banyak bercerita buruk mengenai saya pada rakan – rakannya serta bekas kekasihnya supaya saya terlihat sebagai seorang isteri yang tidak membantu suami dan tidak ada ketika suami susah. Saya pernah menghulurkan bantuan kewangan tetapi suami menolak serta bank in semula duit saya pada saya dan saya dapat tahu melalui akaun bank suami bahawa wanita tersebut yang memberi wang kepadanya. Saya juga tahu mereka sering berjumpa ketika di sana kerana saya jauh. Memang saya terIuka dan tetap bersabar.

Oleh kerana saya rasa saya tidak dicintai, saya telah pergi ke mahkamah dan menfailkan perceraian tetapi suami memujuk saya dan saya lembut hati dan tidak teruskan niat saya.

Pernah sekali suami menyuarakan hasrat untuk poIigami walaupun saya sendiri tahu dia tak mampu kerana saya pun dia tak jaga sebaik mungkin dari segi zahir dan batin. Tetapi saya terima dan suruh suami bekerja dengan lebih keras walaupun perasaan saya sering diabaikan.

Pengakhiran hubungan saya adalah apabila saya tahu suami saya telah menceraikan saya via Whatsapp ketika saya sedang peperiksaan akhir Sarjana, iaitu sebulan yang lalu. Kini saya sendiri tidak pasti dengan perasaan saya, sama ada terIuka atau sudah biasa tetapi sekiranya suami saya membaca confession saya, saya sangat berdoa agar dia bahagia dan berkahwin dengan suri hatinya supaya dia tidak lagi meny4kiti perasaan orang lain selepas saya. Saya juga harap pembaca mendoakan saya mendapat jod0h yang baik di masa akan datang dan pastikan bakal suami anda betul – betul move on sebelum berkahwin. Sekian terima kasih admin.

– Ana

Komen Warganet :

Hasheida Umi Hussain

Tidak faham dengan lagak lelaki yang tidak boleh move on tapi dalam masa yang sama mengahwini wanita lain. Atas sebab apa? Ada baiknya jangan h4ncurkan masa depan wanita yang dia kahwini dengan memberi title janda, sedangkan lelaki tu boleh pula kembali kepada bekas – bekasnya. Kalau dah tahu tak boleh move on, janganlah memberi harapan untuk orang percaya.

Siti Nur Alia Kamarulzamil

Pernah kenal laki yang tak boleh move on dari first love dia, kami dah fasa bertunang pun bukan setakat dia tak move on, siap pasang spare lagi ciIaka betul, agaknya dia test market. Ada kena mengena pulak tapi seronok la buat isi masa lapang.

Alhamdulillah dah putvs. Tup – tup kahwin jugak dia dengan first love dia. Baguslaa daripada hidup berf0ya – f0ya banyak sangat main message dengan perempuan – perempuan lain. Alhamdulillah jugak tak jadi kahwin dengan dia, because bayangkan nanti ada anak, i think they dont deserve a father like him. So sis syukur jela banyak – banyak. Allah dah seIamatkan sis sekarang.

Stea Mira

Aku baca aku yang s4kit hati. Tang mana laki dia baik tah. Setakat tak m4ki hamun. Tak angkat tangan kaki kira baik kan? S4kitkan hati bini sendiri tu pun dah kej4m. Mohon update ex laki hang kawen dak dengan ex dia tu. Ke sampai ke sudah tang tu ja. Geram ni geram.

Pada confessor, awak mmg baik. Ujian yang berat untuk orang yang betul – betul mampu hadapinya. Dan awak orang terpilih. Awak kuat! Thank you for sharing

Hardati Abdul Hamid

Daripada penceritaan confessor, saya tak nampak pun kat mana baiknya lelaki itu. Dia tak baik. Dia curang dan k3ji. Tak perlu bersedih. Berpisah lebih baik daripada makan hati dan s4kit hati dengan perangai dia.

Nur Liyana Mat Desa

I feel you tapi saya tak sempat kahwin dengan dia. Disebabkan layanan dia, saya dapat rasa dia tak move on lagi. Tapi tu laa kita wanita hati lembut dan kali ke-2 dia mintak maaf and kami berhubung balik tapi still tak berubah, at the end relationship tu terg4ntung and sampai laa saya dah kahwin dengan jod0h yang Allah tetapkan, dia pun dah kahwin dengan pilihan hati dia. Kalau nak diingatkan sampai sekarang tak boleh maafkan macam mana dia buat.