Saya terp4ksa meletakkan isteri melebihi ibu, jika tidak isteri akan bermasam muka berminggu-minggu

Sebelum berkahwin isteri saya seorang yang baik dan lemah lembut dari segi luaran. Tak sangka selepas 6 bulan berkahwin baru saya sedar dia seorang yang panas baran. Apa paling terkilan, saya seperti meletakkan ibu saya di tempat kedua.

#Foto sekadar hiasan. Bagaimana mendepani isteri nars1stik dan panas baran? Hi saya dah berkahwin dengan isteri sudah 8 tahun dan kami telah dikurniakan dengan dua cahaya mata, kami berkenalan di sebuah universiti di utara tanah air.

Perkenalan kami singkat, dan kami berkahwin selepas tamat pengajian. Isteri memilih untuk berhenti kerja selepas kami mendapat anak pertama. Selama perkenalan kami, saya tahu dia seorang yang baik dan lemah lembut dari segi luaran.

Tapi setelah kami 6 bulan berkahwin, saya mula sedar bahawa isteri adalah seorang yang panas baran dan nars1stik. Kami selalu berg4duh hal yang remeh temeh sampai sekarang walaupun sudah 8 tahun berkahwin. Hanya dengan perbualan kosong, jika saya kurang setuju dengan kenyataan dia atau saya ada option yang lain, dia akan mula tr1gger dan start meninggikan suara.

Akhirnya, dia akan mula marah – marah dan mula bermasam muka dengan saya, benda ni boleh berlarutan sampai berminggu – minggu. Bermula lah “layanan senyap diberikan kepada saya”

Segalanya berkisar kepada dia, sampai saya sendiri dah tiada eg0, segala saya buat hanya untuk pastikan dia tidak marah. Tapi itulah, sebanyak mana saya k0rbankan eg0 saya, tetap ada masa dia akan tak puas hati dengan saya jika kami tidak bersependapat.

Apa paling terkilan, saya seperti meletakkan ibu saya di tempat kedua. Saya tidak boleh merajakan ibu saya kerana dia selalu nak saya dengan dia dan tidak meIawan apa yang dia minta, walaupun keadaan itu boleh menyebabkan ibu saya terIuka.

Saya terp4ksa meletakkan isteri sebagai pertama dan ibu yang kedua dalam segala hal, saya bernasib baik ibu faham tapi ibu selalu perasan yang isteri control saya. Pernah saya keluar bersama ibu, dia telefon saya suruh saya balik, saya terus rasa berdebar – debar dan mengajak ibu saya balik.

Saya sentiasa rasa takut apabila ada sesuatu isu yang boleh sebabkan dia marah, tapi saya tak boleh elakkan sebab kebanyakan adalah isu kecil. Tipulah kalau saya tak pernah tr1gger dan rasa marah, tapi saya hanya mampu pend4m kerana saya tak nak c3tuskan perg4duhan dan saya hargai masa kami dalam keadaan yang baik.

Saya merasakan saya suami yang dayus, tetapi saya tak mampu nak buat apa – apa. Dia seperti tidak kisah perasaan saya sebagai suami dan dia tak kisah kalau apa apa jadi dekat rumah tangga kami, tapi saya sebagai suami tak nak la ada apa apa jadi, kesian dekat anak.

Tolonglah saya, apa yang patut saya buat, harap jangan la kecam isteri saya, dia masih isteri yang baik bagi saya. – Ahmad (Bukan nama sebenar)

Komen Warganet :

Roslina Irna :  Solat berjemaah dengan keluarga jika tidak dapat ke masjid. Juga ajak isteri solat tahajjud bersama setiap malam. Berdoa sungguh – sungguh agar keluarga bahagia sepanjang masa di dunia dan akhir4t, serta mencontohi akhlak Rasulullah sepanjang masa. Biasakan bersama saling bermaafan, bila dia marah peIuk dia dan cakap dengan berhemah. Dalam kelembutan sentiasa tunjukkan rasa hormat sesama ahli keluarga. ALLAH maha mengasihani h4mbanya.

Umi Sara : Saya juga ada sikit sifat macam isteri tt tapi sering sedar diri. Dari sebelum kahwin saya tau saya perlukan seorang suami yang boleh menundukkan sifat keras kepala dan sifat cemburu keterlaluan. Saya dapat rasa semua tu sangat tak baik. Alhamdulillah suami seorang yang tegas bertempat dan penuh kasih sayang. Bila diri rasa nak keluar baran, ingat Allah, ingat kebaikkan suami dan ingat ketegasan suami. Hati jadi malu dan sedar diri. Kepada tt, bertegaslah jika itu patut dilakukan dan bertolak ansur jika pendapat isteri tt tu bernas. Berikan sepenuh kasih sayang dan sentiasa berdoa moga isteri tt kembali pada fitrahnya.

Norlaila Mohd Din : Tak boleh biarkan s4kit ni, lebih pedih dia juga s4kitkan mak you. Mak tu syurga u kan. Berubatlah dan cari jalan penyelesaian. Mungkin banyakkan pergi majlis ilmu agama atau pengajian al quran. Jangan mengalah, alasan kesian anak, u patut kesiankan wife. Berapa lama u nak biarkan wife u zaIim. Boleh plak u tengah berkhidmat untuk mak u, dia suruh balik? S4kit sangat tu, ubatilah dia demi anak. Biar mereka dapat ibu yang baik, bukan kadang – kadang baik, kadang zaIim. Dia pun tersiksa dalam menang kerana dia sedang meno0gkah kebenaran… Bantu isteri u untuk ubah perangai dia.

Salwa Muharam : Saya faham perasaan confessor sebab saya dalam kedudukan sama cuma saya isteri (bekas). Hakik4tnya orang narc1cist ni ada keced3raan mentaI yang mana em0si dia terbantut di usia kanak – kanak kerana dibesarkan dengan layanan tidak adil, terIampau surv1ve nak hidup, kurang kasih sayang dan sebagainya. Eloklah bawa dia jalani theraphy.

Narc1cist tiada ubat tetapi kalau dia diIawan em0si dia akan alami major injvry dan m4kin di Iawan m4kin dia bertindak secara mentaI t0rture dan em0tional abvse pada confessor, seeloknya kalau tak nak berg4duh iyer kan sahaja semuanya perbuatan dia, sabar pada tahap tertinggi dan benarkan segala cakap – cakap dia kerana perg4duhan tak bermakna. Dengan narc1cist diam salah menjawab beri pendapat sendiri pun salah.

Yang paling disukai mereka adalah membenarkan segala kata dan perbuatannya supaya dapat up kan eg0 dia. Kalau tak tahan silalah sambil jalan keluar daripada hidup dalam hubungan rumahtangga t0xic. Confessor berhak bahagia, anak – anak pun berhak bahagia dan tidak semestinya tak bahagia kalau berpisah, carilah pasangan yang mendamaikan jiwa dan beri ketenangan, bahagia hak setiap orang.

Nurul Insyirah : Serius cakap, sebelum kahwin aku ni agak baik jugak laa. Jarang – jarang la nak marah – marah. Tapi lepas bersalin ada anak, letih sangat – sangat dengan tak cukup tidur. Masalah tak boleh tidur malam, memang akan buat aku jadi baran yang teramat sebab terlalu letih penat. Tambah kalau laki jenis langsung tak pandai buat kerja rumah. Sekali suruh buat baru buat, kalau tak suruh tak buat. Memang ko jadi baran sangat – sangat.

Aku rasa ramai kot termasuk dalam situasi ni. Lagi satu, aku tak kisah laki nak keluar ke pergi minum lepak. Tapi biar la selesaikan hal rumah dulu.. Selesaikan hal anak – anak dulu. Ini kita berhempas pulas sorang – sorang kat rumah macam nak giIa, yang laki senang – senang keluaq melepak relax. Memang la bini marah!

Olien Noor Azlin : Woahhh! Sebijik mcm sorang kenalan aku. Serius dia memang control giIa suami dia. Padahal suami dia tu punyalah ‘anak emak’. Ni dah bertahun tak balik jenguh emak disebabkan isteri yang nars1stik. Dah macam kena cucuk hidung ikut je cakap bini tu, ingat bahagia ke? Hidup pon terumbang ambing. Doa ibubapa tu tak tau la sampai ke tak. Ko kena tahu nars1stik ni salah 1 peny4kit mentaI.

Mungkin ada silap ko kat mana – mana yg menyebabkan ko dapat pasangan macam tu, kena control dengan pasangan. Apa – apa pun Kita kena muhasabah balik diri Kita. Kita ni yang banyak d0sa dengan Allah dan sesama makhluk. Mungkin. Selesaikan perlahan – lahan.