Saya malu nak jaga anak sulong yang Iembap saya nak bagi pada orang lain supaya dijadikan anak angkat

Kerana desakan hidup selepas suami saya meninggaI dunia, keluarga kami sem4kin miskin dengan hutang yang bertambah. Saya nekad tinggalkan anak yang Iembap itu tanpa toleh kebelakang. Hinggalah selepas 10 tahun, saya datang mencari semula anak yang ditinggalkan…

#Foto sekadar hiasan. 20 tahun yang lalu saya melahirkan seorang bayi lelaki, wajahnya comel tetapi nampak semacam Iembam. Suamiku Abu memberinya nama Amin. Sem4kin lama sem4kin nampak jelas bahawa anak ini sedikit terkebelakang dalam erti lain Iembam.

Saya berniat mahu memberikannya kepada orang lain sahaja supaya dijadikan anak angkat sebab terasa sangat malu. Namun Abu mencegah niat buruk itu. Akhirnya terp4ksa saya membesarkannya juga. Pada tahun kedua kelahiran Amin, saya melahirkan pula seorang anak perempuan yang sangat cantik dan comel.

Saya namakannya Aminah. Saya sangat menyayangi Aminah, begitu juga Abu. Seringkali kami mengajaknya pergi ke taman untuk berhibur dan membeli pakaian budak yang cantik – cantik. Namun tidak sama halnya dengan Amin.

Ia hanya memiliki beberapa helai pakaian lama. Abu berniat membelikannya, namun saya selalu meIarang dengan alasan sudah tiada wang. Abu hanya terp4ksa menuruti kata saya. Saat usia Aminah 2 tahun, suamiku Abu telah mennggaI dunia.

Amin pada ketika itu sudah berumur 4. Keluarga kami menjadi sem4kin miskin dengan hutang yang sem4kin bertambah. Saya mengambil satu tindakan yang akhirnya membuatkan saya akhirnya menyesal seumur hidup.

Saya pergi ke kampung kelahiran saya bersama Amin dan Aminah. Saya tinggalkan Amin yang sedang tertidur lelap begitu saja. Tanpa menoleh kebelakang, saya berlalu pergi. Setahun.., 2 tahun.., 5 tahun.., 10 tahun.. berlalu sejak kejadian itu.

Saya bernikah selepas bertemu jod0h dengan Karim, seorang lelaki bujang. Usia pernikahan kami menginjak ke tahun kelima. Berkat Karim, sifat – sifat buruk saya seperti pemarah, eg0is dan tinggi hati, berubah sedikit demi sedikit menjadi lebih sabar dan penyayang.

Aminah sudah berumur 17 tahun dan kami menyekolahkan dia di sekolah berasrama penuh. Saya waktu itu tidak lagi ingat pada Amin dan tiada memori yang mengaitkan saya kepadanya. Hinggalah ke satu malam, malam di mana saya bermimpi mengenai seorang anak.

Wajahnya segak namun kelihatan sangat pucat sekali. Dia melihat ke arah saya. Sambil tersenyum dia berkata;

“Makcik, makcik kenal ibu saya? Saya rindu sekali pada ibu!”

Sesudah berkata demikian dia mulai pergi, namun saya menahannya.

“Tunggu…, saya rasa saya kenal kamu. Siapa namamu wahai anak yang manis?”

“Nama saya Amin, makcik.”

“Amin…? Amin… Ya Tuhan! Benarkah engkau ni Amin???”

Saya terus tersentak dan terbangun dari tidur. Rasa bersalah, sesal dan pelbagai perasaan aneh yang lain menerpa diri saya pada masa itu juga. Tiba – tiba teringat kembali kisah yang terjadi dulu seperti sebuah filem yang ditayangkan kembali di kepala saya.

Baru sekarang saya menyedari betapa jahatnya perbuatan saya dulu. Rasanya seperti mahu m4ti saja saat itu.

Ya, saya patut m4ti…, m4ti…, m4ti…!

Ketika tinggal seinci jarak pis4u yang ingin saya keIarkan dekat pergelangan tangan, tiba – tiba bayangan Amin melintas kembali di fikiran saya.

“Ya Amin, ibu akan menjemputmu Amin, tunggu ya sayang !”

Petang itu saya membawa Karim sekali pulang ke kampung dan memarkir kereta Civic biru saya di samping sebuah pondok, dan ia membuatkan Karim berasa hairan. Beliau menatap wajah saya dan bertanya;

“Habsah, apa yang sebenarnya terjadi? Mengapa kita berada di sini?”

“Oh abang, abang pasti akan membenci saya selepas saya menceritakan hal yang saya lakukan dulu.”

Aku terus menceritakan segalanya sambil teresak – esak. Ternyata Tuhan sungguh baik kepada saya. Ia memberikan suami yang begitu baik dan penuh pengertian. Selepas tangisan saya reda, saya keluar dari kereta dengan diikuti oleh Karim dari belakang.

Mata saya menatap lekat pada gubuk yang terbentang dua meter di hadapan saya. Saya mula teringat yang saya pernah tinggal dalam pondok itu dan saya tinggalkannya.

“Amin.. Amin… Di manakah engkau, nak?”

Saya meninggaIkan Amin di sana 10 tahun yang lalu. Dengan perasaan sedih saya berlari menghampiri pondok tersebut dan membuka pintu yang diperbuat daripada buluh itu. Gelap sekali. Tidak terlihat sesuatu apa pun di dalamnya!

Perlahan – lahan mata saya mulai terbiasa dengan kegelapan di dalam ruangan kecil itu. Namun saya tidak menemui sesiapapun di dalamnya. Hanya ada sehelai kain buruk yang berlonggok di atas lantai tanah. Saya mengambil baju itu mengam4tinya dengan betul – betul.

Mata mulai berkaca, saya kenal saiz baju itu. Ini adalah baju buruk yang dulu dipakai oleh Amin setiap hari. Beberapa saat kemudian, dengan perasaan yang sangat sedih dan bersalah, saya pun keluar dari ruangan itu. Air mata saya mengalir dengan kuat.

Saat itu saya hanya mampu berdiam diri saja. Sesaat kemudian saya dan Karim mulai menaiki kereta untuk meninggaIkan tempat tersebut. Namun, saya melihat seseorang berdiri di belakang kereta kami. Saya terk3jut sebab suasana saat itu gelap sekali.

Kemudian terlihatlah wajah orang itu yang sangat kotor. Ternyata ia seorang wanita tua. Saya terk3jut lagi apabila dengan tiba – tiba dia menegur saya. Suaranya garau.

“Heii…! Siapa kamu?! Apa yang kamu mahu?!” Dengan memberanikan diri, saya pun bertanya;

“Makcik, apakah makcik kenal dengan seorang budak bernama Amin yang dulunya tinggal di sini?”

Dia menjawab; “Kalau kamu ibunya, kamu adalah perempuan terkutuk!! Tahukah kamu, 10 tahun yang lalu sejak kamu meninggaIkannya di sini, Amin terus menunggu ibunya dan memanggil;

‘Ibu, ibu!’ “Kerana tidak tahan melihat keadaannya, kadang – kadang saya memberinya makan dan mengajaknya tinggal bersama saya. Walaupun saya orang miskin dan hanya bekerja sebagai pemungut sampah, namun saya sama sekali tidak akan meninggaIkan anak saya seperti itu!”

Surat peninggalan Amin

“Tiga bulan yang lalu Amin meninggaIkan sehelai kertas ini. Ia belajar menulis setiap hari selama bertahun tahun – hanya untuk menulis ini untukmu…”

Saya pun membaca tulisan di kertas itu…

“Ibu, mengapa ibu tidak pernah kembali lagi…? Ibu marah pada Amin, ya? Ibu, biarlah Amin yang pergi saja, tapi ibu harus berjanji ibu tidak akan marah lagi pada Amin.”

Saya menjerit h1steria membaca surat itu.

“Tolong bagi tahu.. di mana dia sekarang? Saya berjanji akan menyayanginya sekarang! Saya tidak akan meninggaIkannya lagi! Tolonglah cakap…!!!”

Karim memeIuk tubuh saya yang terketar – ketar dan lemah…

“Semua sudah terlambat. Amin sudah mennggaI dunia. Dia meninggaI di belakang pondok ini. Tubuhnya sangat kurus, ia sangat lemah. Hanya demi menunggumu ia reIa bertahan di belakang pondok ini tanpa berani masuk ke dalamnya.”

“Dia takut apabila ibunya datang, ibunya akan pergi lagi apabila melihatnya ada di dalam sana. Dia hanya berharap dapat melihat ibunya dari belakang pondok ini.”

“Meskipun hujan der4s, dengan keadaannya yang lemah ia terus berkeras menunggu kamu di sana . D0sa kamu tidak akan terampun!”

“Ya Allah! Ampunkanlah d0saku! Amin, ampunkan ibu nak!”

Semoga kisah yang saya kongsikan ini dapat jadi pengajaran buat semua ibu bapa di luar sana. Anak – anak adalah anugerah dan amanah yang diberikan oleh Allah. Jagalah dan sayangiIah mereka seadilnya walaupun mereka tidak dilahirkan sempurna. Itu bukanlah kehendak mereka..

Komen Warganet :

Adam Aiman Teo : Saya juga mempunyai abang yang “d0wn syndr0m, tetap dijaga dengan baik walaupn ibu dan ayah dah meninggaI dunia, tanggungjawab saya menjaganya hingga akhir hayat. Ingat insan ini tiada satu d0sa pun sebagaimna ia dilahirkan, ia adalah anak istimewa yang diamanahkan. Anugerah dari Allah, semoga abang tenang di sana dan ditempatkan di dalam syurga Firdaus…Aamin

Wanwan Ling : Sepatutnya sebagai seorang ibu, kita beIa nasib anak – anak, berjuang majukan diorang tuk masa depan. Ini ko tinggalkan, apakah tak punya perasaan. Hati dah m4tikah? Jangan lak anak dah maju ko mengemis simpati.

Siah Md Nor : Assalamulaikum itu la hati seorang ibu yang tak ada perasaan terhadap anaknya apa la salahnya anak tu sampai tinggal macam tu. Binatang pun sayang ke anak, dia ni tak ada hati perut langsung, boleh beza – bezakan anak. Tengok diri sendiri kita tu macam mana sebab tu Allah murka pada kita, Allah turunkan pada bermacam – macam peny4kit tapi kita masih tak sedar tu semua.

Haren’s Here : Kesian anak. Anak – anak ialah rezeki yang diberi Tuhan kepada kita. Besarkanlah mereka dengan kasih sayang, jangan berpilih kasih, kerana anak tidak meminta untuk berada di sini. SayangiIah mereka, kerana suatu hari nanti, mereka juga yang akan menjaga mereka.

Tidak sengaja air mata jatuh mendengar kisah ini kerana saya juga seorang ibu dan saya sangat mnyayangi anak – anak saya. Harap kisah ini memberi teladan kepada ibu bapa yang mempunyai anak – anak di luar sana.

Azrul Aizat : Bila aku membaca, aku terkenangkan anak aku yang ditinggalkan ibu kandungnya sendiri semasa kecil. Alhamdulillah, walau apapun berlaku ada hikmahnya tersendiri.. Aku doakan semoga akak tabah h4rungi Iiku – Iiku kehidupan yang mendatang.

Aku bersyukur dikurniakan seorang wanita yang sanggup terima aku dan anak aku seadanya. Harap insan – insan yang pernah tinggal anak kandungnya akan baca kisah ni supaya terbuka hatinya untuk sentiasa merindui anak kandungnya… AmiN…

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.

Apa kata anda?