Saya mengaku tidur dengan abg ipar beberapa kali masa suami outstation. Saya baru tahu dia pen4gih d4dah

Apabila saya balik rumah, suami tiada di dalam bilik. Saya terus ke dapur. Saya hampir nak pitam apabila saya terlihat dia dengan badan keras kejung dan pucat. Saya jumpa satu nota dalam poket suami tapi saya sorokkan dari pihak polis..

#Foto sekadar hiasan. Aku merupakan salah seorang jururawat terlatih yang baru sahaja memulakan tugasan di sebuah hospitaI yang terletak di pantai timur. Aku ditempatkan di wad perubatan lelaki, dan pada hari tersebut, sudah genap 6 bulan aku bertugas memberikan perkhidmatan kepada pes4kit.

Wad yang aku jaga ini menempatkan pes4kit dalam pelbagai lapisan umur. Ada yang sudah tua, ada yang masih muda. Kesemua pes4kit ini ditempatkan di wad ini atas pelbagai diagnosis seperti k3ncing manis yang tak terkawal, angin ahmar dan yang paling ramai adalah pes4kit yang dijangkiti dengan peny4kit – berj4ngkit.

Kebanyakkan pes4kit di wad ini mempunyai jangkitan kuman seperti human immun0defiency virus (HlV) serta kompIikasinya dan pelbagai peny4kit akibat jangkitan kuman di paru – paru, buah pinggang dan lain – lain. Apabila seseorang itu mempunyai status HlV yang positif, penjagaannya perlu aku lakukan dengan berhati – hati.

Bukan itu sahaja, perkataan HlV ini merupakan satu perkataan yang teramat sensitif, dan sebagai salah seorang jururawat mahupun sesiapa sekalipun, konsep dan peraturan privacy and confidentiality harus dijaga dengan betul.

Walau bagaimanapun, kadangkala aku perhatikan, sewenang – wenang sahaja seseorang staf kesihatan itu bersembang mengenai pes4kit mereka antara satu sama lain termasuk di dalam pantri wad. Sekiranya perbualan mereka itu bertujuan untuk pembelajaran dan amaran untuk berjaga – jaga dengan sesetengah pes4kit, itu tidak mengapa.

Tetapi kalau dah cerita dan umpatan serta bercakap buruk di belakang pes4kit, itu sebenarnya tidak boleh. Memang kadangkala aku perhatikan, perbuatan mereka ini yang memandang remeh bab privacy and confidentiality ini yang tampak kecil, tetapi sebenarnya amat berbah4ya.

Pada awal aku ditempatkan di sini, aku rasa amat bertuah kerana seniorku, Kak Nora (bukan nama sebenar) yang belajar bersamaku di sebuah kolej kejururawatan di Selangor merupakan staff nurse (SN) di wad yang sama dengan aku.

Dia sudahpun bekerja awal 2 tahun daripada aku. Tetapi sebenarnya, sewaktu dia di kolej dahulu pun, aku banyak kali mendengar cerita buruk mengenainya, yang mana ramai orang tidak berkenan dan suka akan per4ngainya yang suka kepoh, suka menjaga tepi kain orang, dan suka menjaja cerita – cerita buruk orang lain.

Asalnya, aku cuba berfikiran positif, kerana tahu – tahu sahajaIah, cerita orang, sudah tentulah ada yang ditokok tambah, diberi perasa dan dibubuh garam dan kunyit bagi menyedapkan cerita fitnah dan umpatan. Tetapi jangkaan aku meIeset apabila aku menjadi akrab dengannya.

Memang per4ngai SN Nora ni amat menjengkelkan kadangkala. Dia menjaja cerita bukan sahaja pes4kit, malah sesama staff lain sesuka hati, dan aku sebenarnya buat tidak kisah akan perlakuannya itu. Itulah sebabnya dia agak rapat dengan diriku.

Namun, itulah yang aku ingin ceritakan mengenai kesannya apabila seseorang ini suka sangat mengumpat dan suka menjaja cerita hasil operasinya yang suka menjaga tepi kain orang. Cerita ini bermula apabila seorang lelaki bernama En Osman (bukan nama sebenar) dimasukkan ke wad akibat jangkitan kuman di paru – parunya.

Lelaki berumur 34 tahun, yang bekerja sebagai seorang pensyarah itu dipakaikan dengan t0peng gas oksigen kerana kadar oksigen di dalam d4rahnya agak rendah. Suhu badannya juga tinggi. Pagi itu, aku dihadiri oleh 2 orang pakar rawatan peny4kit berjangkit (inf3ctious dis3ase speciaIist), iaitu Dr Lau dan Dr Saliza bersama beberapa orang medicaI officer (MO) dan house officer (HO).

Mereka terk3jut apabila melihat X-ray pes4kit ini, yang mana menunjukkan jangkitan kuman yang agak teruk, di mana dalam keadaan begitu, diagnosis Pneum0cytis carinii pneum0nia (PCP) dibuat. Masalah dengan PCP dalam pes4kit yang baru kali pertama dimasukkan ke hospitaI tanpa ada apa – apa sejarah peny4kit lain adalah sesuatu yang agak besar dan berat berseIindung diagnosis berkenaan.

Kuman dan peny4kit sebegini kebiasaanya dihidapi oleh pes4kit yang mempunyai sistem pertahanan badan yang lemah, di mana jangkitan HlV, k4nser d4rah atau peny4kit autoimmune menjadi beberapa jenis peny4kit yang boleh merendahkan imuniti seseorang itu.

Mahu tak mahu, penyiasatan lain perlu dilaksanakan. Habis sahaja round pagi di wad berkenaan, aku lihat Dr Hanan, HO di wad ini mengambil d4rah pes4kit tersebut, serta terus dihantar untuk beberapa ujian untuk memastikan diagnosis yang tepat disamping menyiasat sama ada pes4kit ini mempunyai peny4kit lain (underIying iIIness) atau tidak.

Rawatan antibiotik dimulakan untuk merawat kuman di paru – parunya. Petang itu, aku lihat Dr Hanan menemubual Encik Osman dibalik tirai bersebeIahan dengan katilnya yang terletak di kubikel pes4kit yang akut. Dari kaunter jururawat, aku terdengar suaranya yang tenggelam timbul dengan suasana wad yang agak bising akibat kesibukan para doktor dan jururawat lain yang sedang menyiapkan tugasan untuk pes4kit.

Sesekali telinga aku menangkap perkataan RVD, iaitu retr0viraI dis3ase yang mana membawa maksud yang sama dengan HlV. Mereka menggunakan perkataan ini kerana perkataan HlV itu terlalu sensitif untuk disebutkan di antara doktor dengan pes4kit.

Dr Hanan menjengukkan kepala di balik tirai sambil memanggil aku. Aku segera ke katil Encik Osman. “Staff nurse, awak tolong ambilkan saya nasaI pr0ng untuk pes4kit ni boleh? Boss dah suruh tukar pada nasaI pr0ng. Tak perlu dah facemask ni”, katanya.

“Baik doktor”, aku menjawab sambil menuju ke stor perubatan mengambil nasaI pr0ng yang diminta. Aku sampai di katil Encik Osman dan mula memasang dan menukar t0peng oksigennya. Sambil aku sedang membuat tugasanku, aku mendengar dengan jelas percakapan Dr Hanan dengan Encik Osman yang ingin menyelidik lebih lanjut mengenai peny4kitnya itu.

“Tidak doktor, demi Allah saya tak pernah tidur dengan peI4cur, atau ada hubungan s3ks dengan sesiapa selain isteri saya. Saya tak pernah menerima transfusi d4rah atau mengambil d4dah sebelum ini”, katanya. “Tapi Encik Osman, status awak ni positif tau. Sekali lagi saya tanya, adakah Encik Osman pernah membuat perkara – perkara yang saya tanya tadi”, kata Dr Hanan dengan perlahan.

“Saya sump4h doktor, saya tak pernah”. “Sekarang ini, Encik Osman ada berapa orang anak?”. “2 orang doktor, kedua – duanya berada di sekolah rendah” “Diorang di rumah macam mana?” “Alhamdulillah doktor, mereka sihat”

“Isteri Encik Osman ada ke?” “Ya, ada doktor. Petang nanti dia sampai” “Baiklah. Staff nurse, awak tolong inform saya ya kalau PAP (waris pes4kit) ni datang” Aku mengangguk. Aku agak tergamam juga apabila terdengar keputvsan d4rah pes4kit ini adalah positif dengan HlV.

Namun, aku cuba juga untuk berfikir daripada mana datangnya peny4kit ini sekiranya dia bersungguh – sungguh mengatakan dia tidak pernah membuat apa – apa perbuatan berisik0 tinggi. Tapi, mungkin isterinya pula? Ah, b0doh sungguh apa yang aku fikirkan.

Aku tidak boleh menuduh atau menuding jari sesuka hati aku. Negatif sungguh minda aku ini. Petang itu, jam 3.30 petang, aku lihat isteri Encik Osman hadir bersama dua orang anaknya. Dr Hanan sudah diberitahu, dan dia memberi kebenaran untuk anak – anak Encik Osman masuk di wad menziarahi bapanya memandangkan awal – awal lagi ibunya sudah pesan supaya tidak berlari ke sana dan ke mari di dalam wad.

Lagipun, sebentar nanti, isteri Encik Osman akan ‘dipinjam’ buat sementara waktu untuk ditemubual oleh Dr Hanan dan Dr Lau, jadi sekurang – kurangnya buat sementara waktu, 2 orang anak kembar itu bolehlah duduk bersama ayahnya.

Aku menghampiri doktor pakar, Dr Lau memberitahu bahawa isteri pes4kit sudah pun tiba. Dr Hanan pun sudah perasan akan isteri Encik Osman sudah berada di situ. Dia mengambil fail pes4kit serta mengiringi isteri pes4kit dan Dr Lau untuk ke sebuah bilik tertutup di wad berkenaan.

Bilik tersebut sebenarnya merupakan bilik pegawai perubatan (MO) tetapi kadangkala digunakan untuk berbincang beberapa perkara yang amat sensitif, contohnya seperti kes ini. Dr Hanan melambai – lambaikan tangannya kepadaku.

Dia ingin aku masuk sekali ke bilik berkenaan sebagai saksi dan peneman. Dr Lau sudahpun menunggu di bilik berkenaan dan dia duduk di atas kerusi menghadap komputer dalam bilik itu. Aku masuk ke dalam bilik berkenaan dan diarahkan untuk mengunci pintu dari dalam.

Aku melihat perwatakkan dan gaya isteri Encik Osman yang bernama Puan Sofia ini. Wajahnya cantik, tubuh badannya langsung tidak menunjukkan yang dia merupakan ibu kepada dua orang anak. “Puan Sofia ya, saya Dr Lau, pakar yang merawat suami puan”, kata Dr Lau.

“Ya saya doktor, terima kasih saya ucapkan.” katanya “Sebelum saya nak bertanya soalan, adakah puan nak beritahu kami apa – apa informasi berkaitan suami Puan Sofia? Atau apa – apa maklumat yang kami boleh gunapakai untuk merawat Encik Osman?”, Dr Lau berkata.

Puan Sofia melihat sekeIiling, memandang muka aku dan Dr Hanan, kemudian dia memandang muka Dr Lau kembali sambil berkata, “Begini doktor… bolehkah saya beritahu doktor satu perkara ini, dan doktor berjanji tidak akan memberitahu

Encik Osman dan mencatat apa – apa di dalam fail pes4kit?”, katanya menyebabkan semua antara kami terdiam. “Baik, saya boleh bagi jaminan. Dr Hanan, awak jangan tulis apa – apa di fail pes4kit ya”, kata Dr Lau. Dr Hanan mengangguk. Puan Sofia berkata, “Saya curang dengan suami saya doktor’, katanya menyebabkan d4rahku berasa berd3rau. “Tidak mengapa, apa yang puan boleh beritahu?”, kata Dr Lau.

“Suami saya selalu outstation. Pihak kolejnya sering menghantar dia untuk memberikan syarahan di kolej – kolej lain. Dalam masa seminggu, kadangkala hanya sehari dua sahaja yang dia dapat balik ke rumah. Saya tidak bekerja, saya merupakan suri rumah sepenuh masa”

“Abang suami saya tinggal selang 2 rumah daripada saya. Dia selalu mengunjungi saya untuk bermain – main dengan anak saya. Tetapi, pada suatu hari, semuanya tampak berbeza. Saya sedang berada dalam tekanan apabila cikgu sekolah anak kami sering membuat aduan mengenai anak – anak kami yang tidak cemerlang dalam akademik.

Saya sedang bersedih, dan pada satu malam, selesai saya tidurkan anak – anak saya, saya ke rumah abangnya”, kata Puan Sofia. “Abangnya sudah berkawin? Kerja apa?”, tanya Dr Lau. “Abangnya dah bercerai 5 tahun lepas. Saya selalu tidur dengannya, sehingga ke tahap beberapa kali dalam seminggu. Tetapi 3 bulan lepas saya tak datang ke rumahnya lagi”

“Sebab apa?”, kata Dr Hanan pula. “Sebab saya baru dapat tahu dia seorang pen4gih d4dah. Saya terus langsung tidak menghubunginya, tetapi dia sering mengugvt saya, meminta wang dan s3ks. Katanya, jika saya tidak menuruti kemahuannya, dia akan cerita segalanya pada suami saya”, kata – kata berkenaan menyebabkan aku hampir nak pitam kerana ceritanya amat teruk sekali untuk mindaku yang kerdil ini.

“Bila kali terakhir awak buat perkara tu?” “Sebulan lepas doktor” “Ada buat apa-apa ujian d4rah tak?” “Tiada doktor” Dr Lau dan Dr Hanan masing – masing memandang satu sama lain. “Begini, kami akan ambil d4rah, dan hantar satu ujian d4rah untuk periksa sama ada awak ada jangkitan kuman RVD atau tidak, serta beberapa peny4kit bawaan s3ks yang lain”, kata Dr Lau.

“Doktor, saya nak pesan sekali lagi, tolonglah simpan rahsia ini. Saya tak mahu apa – apa berlaku dalam rumahtangga kami lagi”, katanya sambil berjalan meningg4Ikan bilik tersebut. Pintu ditutupi semula. Suasana jadi sunyi sepi selama beberapa minit.

Masing – masing masih memproses pengakuan Puan Sofia tadi. “Hanan, you don’t need to write anything in the BHT. Please just send few screening test, HlV, Hep4titis B, Gon0rrhea, SyphiIis and so on. Put it under an0nym0us”, kata Dr Lau kepada Dr Hanan.

“Boss, the HlV can be 0rdered an0nym0usly, but other test needs pat1ent’s name”, kata Dr Hanan mengatakan ujian d4rah HlV sahaja yang boleh dibuat tanpa nama, tetapi ujian – ujian lain memerIukan nama pes4kit. “Its fine, that other test, just put the wife’s name. Just don’t write anything on the BHT okay”, kata Dr Lau.

BHT (bed head ticket) merupakan singkatan yang digunakan oleh doktor dan staf kesihatan untuk fail yang mengandungi maklumat pes4kit. “Yes boss. Kak Di, tolong register nama pes4kit ni ya”, kata Dr Hanan. Aku mengangguk dan kami semua meningg4Ikan bilik tersebut.

Dr Hanan memanggil Puan Sofia, dan mengambil d4rahnya di bilik tersebut. Sememangnya, kami ingin rahsiakan perkara ini daripada Encik Osman. Ujian d4rah dihantar, dan pada hari tersebut, Encik Osman nampak sedikit baik daripada hari kemasukkannya di wad.

Dia dipindahkan di dalam bilik isolasi di katil bernombor 27. Keputvsan d4rah isterinya nanti akan sampai di dalam sekeping sampul surat, yang menunjukkan status HlVnya sama ada reaktif atau tidak reaktif. Keputvsan d4rah yang lain pula dihantar menerusi sistem komputer di hospitaI.

Rawatan Encik Osman dijalankan seperti biasa, dan pada keesokkan harinya, aku bercuti selama 2 hari kerana ada urusan nak dibuat di kampung. SN Nora pula menjaga kubikeI yang menempatkan katil Encik Osman pada hari – hari berikutnya. 3 hari kemudian, aku kembali bertugas seperti biasa, dan pada syif pagi berkenaan, aku bertugas sebagai runner sahaja.

Memang dah jadi tradisi di sini yang mana semua pes4kit dikehendaki duduk dan bangun awal pagi, kerana mengikut doktor pakar wad ini, dia tidak mahu pes4kit terperap dan berbaring sahaja setiap hari. Dia nakkan semua pes4akit ada di atas kerusi, kecuali jika pes4kit tersebut tidak boleh bangun.

Idea ini amat bijak memandangkan pada setiap pagi, kami, jururawat di wad ini perlu mengemas katil pes4kit. SN Nora menemani menjaga katil Encik Osman pada hari itu, jadi, aku dan dia terus mengemas katil tersebut. Dalam masa kami sedang mengemas, Encik Osman sedang duduk di atas kerusi memandang ke luar tingkap.

SN Nora keluar daripada bilik untuk meletakkan cadar dan sarung bantal ke bilik linen. Aku sedang memasang cadar yang baru dan bersih. “Adik misi, saya nak tanya pendapat sikit?”, Encik Osman bertanya secara tiba – tiba. “Pendapat apa encik?”

“Bagaimana saya nak hadap isteri saya apabila saya sudah sembuh? Mengapa dia buat saya sedemikian? Sampai sungguh hati dia” Aku terkedu dan terpaku. Ah, bagaimana pula dia boleh tahu pasal perkara ni? Bukankah segalanya tidak tertulis pada BHT pes4kit.

Aku mendiamkan diri sahaja tanpa membaIas apa – apa jawapan. SN Nora masuk kembali, menyelesaikan bedm4king bersama aku. Setelah siap, aku keluar dituruti olehnya daripada belakang. Terus aku berkata, “Eh, macam mana pes4kit ni boleh tahu pasal isteri dia yang ada RVD?”

“Oh, semalam dia ada tanya. Masa tu aku baru dapat keputvsan d4rah isteri dia, aku kepilkan dalam BHT dia. Lepas tu, aku terus jawab sahajaIah pertanyaan dia”, kata SN Nora. “Eh, akak tak tahu ke wife pat1ent ni tak bagi beritahu pada siapa – siapa pasal ujian ni?”, aku berkata, menerangkan perkara seolah – olah tidak diketahui olehnya.

“Aku tak tahu pun. Mana ada tulis apa – apa dalam BHT pes4kit pasal wife dia tak bagi beritahu tu”, jawabnya. Aku menerima jawapan tersebut dengan sedikit s4kit hati. Kalau dah ada keputvsan d4rah pun, mana boleh sesuka hati sahaja nak dedahkan informasi dan maklumat sewenang – wenangnya pada pes4kit.

Inikan pula d4rah isteri pes4kit tersebut. Tetapi, aku tak mahu perkara ini berpanjangan. Aku tak suka membesarkan perkara – perkara yang kecil. Setelah genap seminggu Encik Osman di dalam wad, dia dibenarkan untuk keluar dari hospitaI (discaj), memandangkan rawatannya sudah selesai.

Satu temujanji diberikan bagi dirinya untuk hadir semula ke kIinik satu minggu daripada tarikh dia dibenarkan pulang. Keadaan wad seperti biasa, dan hari – hari berikutnya berlalu pantas. 3 bulan kemudian, aku masih bekerja di wad yang sama pada syif malam.

Nak dijadikan cerita, seorang pes4kit perempuan ingin dihantar dan dimasukkan ke wad lelaki, memandangkan wad perubatan perempuan sudah penuh. Memang tak dinafikan, adakalanya, keadaan di dalam wad terlalu penuh sehinggakan pes4kit perlu ditumpangkan ke wad lain.

Kadangkala pes4kit lelaki terlalu ramai dan kami perlu menumpangkan pes4kit ke wad perempuan pula. Begitulah adatnya. Terp4ksa memerIukan antara satu sama lain kerana bilangan pes4kit sem4kin hari sem4kin ramai, bukan sem4kin sedikit.

Apabila aku membaca nama pes4kit ini, terus aku kenal, dia adalah Puan Sofia, isteri kepada Encik Osman. Keadaannya malam itu sedikit teruk kerana dia memerIukan t0peng oksigen. Tekanan d4rahnya juga tidak stabil, dan rendah.

Aku bersama SN Nora menguruskan pemindahan pes4kit daripada str3tcher ke katil wad. Keadaan pes4kit boleh duduk sendiri, cuma tidak mampu berjalan. Dia tersenyum melihat aku, kerana aku pasti, 3 bulan bukanlah masa yang lama, dan memori yang tersemat pasti boleh diingatinya.

Aku, SN Nora dan pes4kit sendiri berada di dalam bilik isoIasi, katil yang sama menempatkan Encik Osman dulu. Aku mencari idea untuk memulakan perbualan. “Kenapa masuk wad ni kak?” “Demam dan batuk – batuk misi. Ni mulut pun penuh dengan uIser.

Dah ke kIinik tetapi tidak kebah – kebah, last – last pergi kec3masan terus”, katanya. “Oh, siapa yang hantar ke hospitaI?”, aku bertanya lagi untuk meneruskan perbualan. “Ambulans misi, terp4ksa call 999 tadi”, jawabnya. “Encik Osman macam mana? Sihat tak dia?”

Saat terdengar soalan itu, tiba – tiba raut wajahnya menjadi suguI. Matanya berkelip – kelip dan mukanya merah padam. Ibarat terpukuI dengan soalan aku. Otak aku dengan laju berfikir, takkanlah soalan sedemikian menyebabkan dirinya sedih dan marah tiba – tiba?

Apa justifikasinya yang menyebabkan dia sedih? “3 bulan lepaskan suami saya masuk wad. Tapi entah siapa dan bagaimana dia boleh tahu saya curang dengannya serta tahu saya pembawa HlV juga”, katanya. Aku dan SN Nora memandang mukanya.

Dia menyambung, “Lepas seminggu dia dimasukkan ke wad ini, dia dibenarkan untuk balik. Saya menjemput dia daripada hospitaI. Dia berdiam diri sahaja, langsung tidak respon dengan kata – kata saya. Saya cuma terfikir dia sedang terlalu penat sahaja.

Petang tu saya ke pasar memandangkan dia masih s4kit dan tak larat nak berjalan jauh. Saya ke pasar memandu kereta berseorangan dan membeli barang – barang di kedai runcit. Apabila saya balik rumah, dia tiada di dalam bilik.

Saya terus ke dapur. Saya hampir nak pitam apabila saya terlihat dia mengg4ntung dirinya di dapur”, Puan Sofia berhenti daripada bercakap dalam beberapa minit. Aku menghulurkannya sekeping tisu memandangkan dia mulai menangis.

Badan dia dah kejung, keras dan pucat. Di atas lantai juga ada satu botol r4cun rumpai yang sudah kosong. Dia telan r4cun tu, kemudian dia mengg4ntung dirinya serta merta. Saya cepat – cepat telefon ambulans walaupun saya tahu suami saya sudah pun m4ti, tapi saya masih memberi harapan walau sedikit pun untuk dia diseIamatkan. Namun, kuasa Allah manalah saya boleh pertikaikan..”

Aku dapat lihat muka SN Nora yang mendengar penerangan isterinya pucat lesi macam m4yat. Dia terlalu takut, dan aku seakan – akan boleh membaca isi hatinya, yang barangkali menyalahkan dirinya yang memberitahu Encik Osman mengenai perkara tersebut yang akhirnya membvnuh pes4kit.

“Saya jumpa satu nota di poket seluarnya, inilah dia”, kata Puan Sofia memberikan sekeping kertas yang diambil daripada beg tangannya. Dia memberikan kepadaku. Aku membaca kertas lusuh dipenuhi capukkan habuk dan kesan jari,

“Assalamualaikum wbt. Jika kau terbaca surat ini, bermakna aku sudahpun tiada lagi di dunia ini. Susah senang kita bersama dulu. Kau ingat tak, aku buat 0vertime setiap hari hanya kerana aku mahu mengumpul duit untuk kita menikah.

Aku kerja siang malam tak henti – henti, nak dapatkan sesuap nasi untuk keluarga kita dan anak – anak kita, tetapi kau perlakukan aku sebegini. Aku percaya kau. Aku beri kepercayaan sepenuhnya kepada kau. Aku tinggal kau di rumah sebab aku percaya kau boleh jaga anak – anak kita.

Kau boleh jaga harta benda kita. Tetapi kenapa? Tak cukupkah kasih sayang yang aku berikan? Aku tak faham?. Hati aku r3muk kerana kau buat dengan abang aku sendiri. Biarlah apa yang berlaku. Hidupku sudah tidak bermakna lagi.

Aku cuma nak kau tahu, aku tidak akan memaafkan kau. Selagi boleh, aku pastikan hayat kau di dunia ini sentiasa mer4na bersama Hamdan. Terima kasih atas hadiah yang kau berikan. Kau ingat, aku buat perkara ini kerana kau. Kau yang minta.

Kau yang mahukan. Aku harap kau tak akan dapat lupakan aku langsung. Bila kau makan, minum, tidur, jaga, kau akan sentiasa ingat peristiwa hari ini. Selamat tinggal”. Aku mula merasakan linangan air mataku jatuh menitis satu per satu.

Aku memberi surat tersebut kepada SN Nora, dia membaca dan tak semena – mena dia jadi kaget dan kaku. “Saya sorokkan surat ni daripada pihak polis yang menyiasat kem4tiannya. Saya tak mahu orang lain tahu mengenai hal ini.

Setakat ini polis memang sudah mengklasifikasikan kes ini sebagai m4ti meng3jut dengan cara membvnuh diri… Tetapi itulah dia, saya tahu salah saya…” kata Puan Sofia. Aku meminta izin untuk keluar dari bilik rawatan sambil menarik tangan SN Nora yang kaku dan seolah – olah terdiam.

Aku lihat wajahnya sem4kin muram dan duka, terus aku berkata kepada dia. “Kak, okay ke ni?” “Entahlah, ni mesti salah akak yang terus…”, aku memot0ng percakapannya. “Tidak, jangan begini. Saya yakin akak tak buat salah kerana lagipun akak tak tahu perihal kes ni kan?”

“Tapi…” “Tiada tapi – tapi kak. Kalau kakak tak beritahu pun, lambat laun dia akan tahu juga. Kerana ini bukanlah sesuatu yang boleh dirahsiakan lama – lama”. Aku cuba menenangkan Kak Nora walaupun jauh di sudut hatiku, aku berasa aku yang patut dipersalahkan kerana aku gagal memberitahu mengenai rahsia hal ini.

Dan yang kedua, andai kata aku boleh memberi nasihat atau bimbingan dalam bentuk kata – kata kepada Encik Osman, saat dia bertanyakan aku soalan mengenai cara dia nak menghadapi isteri dia semula, sudah tentu ada kemungkinan nyawanya dapat diseIamatkan.

Aku meneruskan tugasan seperti biasa walaupun apa yang bermain di dalam kotak fikiranku membuatkan aku sedikit berasa celaru, resah dan geIisah. Kerja sebagai runner memang pada orang lain tidak memenatkan, namun dikala pes4kit yang terlalu ramai di dalam wad.

Yang mana menyebabkan aku sering turun naik tangga untuk mengambil ubat daripada farmasi dan memulangkan mana – mana botol ubat yang telah kosong memang sesuatu yang amat memenatkan. Aku baru sahaja nak melabuhkan punggvng di kerusi yang terletak di balik kaunter jururawat, aku disuruh oleh jururawat lain untuk mengambil d4rah sebanyak 3 pint di unit tabung d4rah.

Aku bergegas pergi kerana ada seorang pes4kit yang memerIukan d4rah dengan cepat memandangkan kes pes4kit itu agak kritikaI di mana dia mulai munt4h d4rah akibat peny4kit pembuluh d4rah yang memb3ngkak di saluran es0fagus pes4kit.

Aku membawa buku yang diperIukan untuk aku mengisi data pes4kit dan jumlah d4rah yang aku ambil, Sesampai sahaja di wad, aku terus serahkan kepada Dr Hanan, yang membuat pemeriksaan supaya d4rah yang betul diberi kepada pes4kit tadi.

Aku kembali ke pantri wad untuk minum sedikit air bagi melegakan tekakku yang haus. Aku melaui bilik Puan Sofia, dan secara tiba – tiba, aku terdengar teriakkan daripada bilik tersebut. Aku mula menjengah dan kelihatan Puan Sofia sedang baring dan mengerek0t.

Dia meletakkan bantal di atas kepalanya seolah – olah cuba menyembunyikan dirinya daripada sesuatu. Aku segera masuk, dan memegang tubuh Puan Sofia yang panas akibat suhu badannya yang tinggi kerana demam. “Misi! Tolong saya misi! Abang Osman di balik tirai ni tadi. Tolong saya!”.

Aku jadi geIabah, pada awalnya aku tidak tahu apa yang perlu aku buat, tetapi aku ternampak SN Nora di luar bilik pes4kit, dan aku menarik tangannya dengan segera untuk ke bilik Puan Sofia. Dia masih lagi berada dalam keadaan yang ketakutan, menyembunyikan diri sambil merintih dan menjerit – jerit nama arw4h suaminya.

Tak semena – mena dia mengambil gelas di atas rak di sisinya sambil membaIing ke arah dinding. “Prang!”, bunyi gelas kaca tersebut saat terkena pada dinding. “Ber4mbus kau! Ber4mbus kau! Kau dah m4ti, kau dah m4ti!”, jeritnya.

Aku cuba mengawal dituasi, walaupun ditepis – tepis dan dit3ndang kuat. SN Nora memanggil Dr Hanan saat keadaan mula tidak terkawal. Dia mulai merentap keluar jarum di tangannya, membuang t0peng oksigennya sera mer4cau nama arw4h suaminya,

Dr Hanan hadir membawa ubat untuk menenangkan pes4kit. Dia jadi geIabah kerana kedua – dua jarum yang tertusuk pada tangan kanan dan kiri Puan Sofia sudah direntap, menyebabkan dia tiada cara lain memberi ubat tersebut melainkan dengan cara cucvkkan secara intr4muscuIar di punggvng pes4kit.

Beberapa saat kemudian, pes4kit membaring dan terIentang akibat kesan ubat yang membataskan pergerakkannya. Dia tidak tidur, matanya terbeIiak keluar macam nampak h4ntu sambil mulutnya tak henti – henti mer4cau dan menyebut nama arw4h suaminya.

Aku disuruh untuk melekatkan wayar yang tersambung pada cardi4c monitornya itu. Dr Hanan memesan kepadaku supaya mengalih pes4kit ini ke acute cubicle. Perletakkan pes4kit di situ adalah untuk dia sentiasa berada dalam pandangan jururawat atau doktor, kerana dia ditakuti akan meracau tak semena – mena lagi.

Aku memindahkan pes4kit ke katil 13, yang mana dia agak bernasib baik kerana katil di acvte cubicle ini ada satu tempat yang kosong. Aku melihat wajah dia yang pucat di kala bau mulutnya yang dipenuhi jangkitan kum4n di uIser di dalam mulutnya yang berbau busuk.

Dia tidak respon dengan panggiIan aku, sebaliknya kedua – dua matanya yang terbeIiak hanya mampu memandang ke sebelah kanan pes4kit. Aku mulai cuak juga, takut – takut ada apa – apa yang memunculkan diri secara tiba – tiba dikala malam yang gelap ini.

Saat aku meletakkan pad di d4danya dan disambung dengan mesin cardi4c monitor itu, aku terlihat bentuk geIombang yang ditunjukkan di skrin monitor tersebut sebagai satu garisan lurus sahaja. Aku segera memanggil doktor, dan meminta SN Nora menolak troli bewarna merah dengan ke arahku dengan segera.

“Ya Allah, pat1ent coIIapse!”, Dr Hanan berteriak sebaik sahaja dia merasakan tiada nadi di bahagian leher pes4kit. Beberapa doktor mula menghadirkan diri, untuk menolong apa yang boleh. Cardi0puImonary resusc1tation (CPR) dimulakan dengan pantas.

Tiada satu pun jarum yang ada di tangannya, kerana direntap tadi. Doktor mula mencari salur d4rah yang sesuai untuk dicucvk bagi membolehkan cecair dan ubat – ubatan, tetapi tidak berjaya. Aku menyambung tekanan d4da pes4kit kerana aku lihat Dr Hanan pun sudah penat, semput dan leIah.

Satu j4rum besar dimasukkan ke salur d4rah yang terletak di leher pes4kit. Cecair dialirkan dengan pantas. Para doktor mengambil d4rah secepat mungkin untuk dihantar ke makmal. Dr Munir, seorang medicaI officer sampai dan mula melakukan pemeriksaan dengan lampu suluh di mata Puan Sofia.

Usaha demi usaha dilaksanakan dengan terbaik, namun, selepas 45 minit yang memenatkan, Dr Munir berkata kepada semua, “That’s it you guys. Call off the CPR”, yang mana bertujuan untuk menghentikan proses resusitasi saat pes4kit tidak lagi mampu untuk diselamatkan.

“Time of death, 8.45 PM. Hanan, let me know if pat1ent’s PAP arrive, I will talk to them” katanya lagi. “Doktor, kenapa tiba – tiba dia jadi macam ni? Mer0yan dan ada haIusinasi pula?”, aku bertanya. “Ni, tengok ni keputvsan CT Scan dia. Nampak bintik – bintik bewarna putih ni?”, kata Dr Munir.

“Yalah, ni kes apa sebenarnya doktor? Macamana kita nak taIIey kan diagnosis sebegini dengan pes4kit yang meracau dan tiba – tiba ada haIusinasi?”, aku bertanya lagi. “Yeah, inilah namanya cerebraI toxopIasm0sis. Mana – mana bahagian dalam otak ni kalau aff3cted akan jadi simptom – simptom seperti haIusinasi, mimpi – mimpi buruk dan kadangkala mengaIami s4kit kepala dan boleh Iumpuh, berg4ntung kepada berapa banyak otaknya yang telah rosak dan bahagian mana yang aff3cted juga”, kata Dr Munir sambil menulis di atas BHT seorang pes4kit lain.

Aku pernah dengar kes yang dipanggil cer3braI tox0pIasm0sis, yang mana peny4kit ini agak eksklusif untuk pes4kit – pes4kit RVD. Kuman penyebabnya adalah Tox0pIasm0sis g0ndii, yang mana untuk orang yang mempunyai imuniti yang normal, jangkitan ini tak akan berlaku.

Dan sebaliknya kalau imuniti badan terlalu rendah, seperti dalam kes ini, dengan mudah kuman tersebut masuk di dalam otak memandangkan hampir tiada sel d4rah putih untuk meny3rang mana – mana bakteria yang memasuki dalam badan pes4kit.

Dr Hanan mulai duduk di sebuah kerusi untuk mengisi borang – borang kem4tian yang memerIukan tandatangan Dr Munir sebagai pengesahan. Aku mula mengemas katil tersbut yang bersepah seperti t0ngkang pecah. Aku tertanya – tanya juga di manakah PAP pes4kit?

Tetapi tidak ada di wad berkenaan. Tanpa disuruh, aku lihat Dr Hanan telahpun membuat panggiIan kepada waris pes4kit berdasarkan nombor yang terdapat dalam faiI. 30 minit kemudian, seorang lelaki berbadan kurus dan cengkung hadir untuk menuntut jen4zah serta mendapatkan borang kem4tian.

Aku lihat sebentar wajahnya, dan terus bertanya, “Awak ni nak tuntut jen4zah ya? Apa pertalian awak dengan pes4kit?” “Saya abang ipar dia”, katanya. “Oh, awaklah yang duduk berdekatan rumah pes4kit ni ya? Abang Encik Osman?”, aku bertanya lagi.

“Ya, saya lah tu” “Anak pes4kit ni sekarang di mana?” “Arw4h Sofia ni hantar mereka ke sekolah madrasah. Saya sahajaIah yang tolong buat apa yang patut memandangkan Arw4h ni tak terjaga anak – anak dia sendiri. Lagipun, sem4kin hari s4kitnya bertambah teruk. Saya suruh dia dapatkan rawatan tetapi dia tak mahu. Saya sendiri pun on tr3atment lama dah”

Kata – kata dengan muka seIamba dan tidak menunjukkan apa – apa kesedihan atau penyesalan menyebabkan aku terlalu ber4ng. Aku menggenggam kedua – dua tanganku. Bibirku jadi ketap, jantung aku berdegup dengan pantas dan telinga aku berdesing.

Aku terus berlari ke tandas staf wad ini. Aku terduduk di lantai tandas yang basah. Titisan air mata pantas mengalir, dan aku menangis teresak – esak kerana tidak dapat mengawal em0si aku yang terlalu marahkan abang kepada Encik Osman.

Aku terlalu geram, dan terlalu s4kit hati memikirkan apa yang berlaku. Si4I punya jantan, pu4ka. CeIakalah kau wahai jantan tak tahu malu. Kaulah punca segalanya. Engkaulah! Aku ibarat nak menjerit, dan melepaskan segalanya dengan mem4ki hamun sekuat – kuat hatiku kepada dia.

Namun, aku tahu, aku tidak boleh berkelakuan sedemikian atas dasar pr0fesional. Aku tahu, ini lebih kepada personal, bukanlah apa yang dilakukan sebagai tugas. Aku mendiamkan diri sahaja. Kepalaku ibarat nak pecah. Tekanan d4rahku ini pasti meningkat secara mend4dak.

Setelah aku lepaskan dan luahkan sepenuhnya dalam tangisan, aku berasa sedikit lega. Aku keluar daripada tandas, dan aku ternampak SN Nora baru sahaja keluar daripada bilik sister di wad berkenaan. Dia hanya memberikan senyuman h4mbar kepadaku.

Aku tahu, itu bukanlah senyuman gembira, sebaliknya adalah satu senyuman untuk berfungsi sebagai t0peng, menyembunyikan rasa sedih, marah dan resah geIisah. Itulah kali terakhir aku melihat SN Nora di wad berkenaan. Hari – hari selepas kejadian, dia tidak muncul untuk datang kerja langsung.

Namanya juga tidak kelihatan saat jadual jururawat yang baru dikeluarkan. Seminggu selepas itu, barulah aku perasan dia telahpun meletakkan jawatan kerana kata sister wad ini, dia mengaku bahawa orang sepertinya tidak layak bertugas sebegini.

Dia merasakan perbuatannya yang suka kecoh dan kepoh tidak sesuai diletakkan di dalam satu pekerjaan yang berurusan dengan manusia lain. Permintaan aku untuk berpindah juga disahkan 2 tahun selepas itu. Kini, aku menjaga pes4kit di kIinik ibu dan anak sahaja.

Kenalan aku bernama SN Nora itu langsung tidak kelihatan selepas berlakunya peristiwa hitam yang mer4gut 2 nyawa. Inilah apa yang orang kata, kerana pulut santan binasa, kerana mulut, nyawa (badan) bin4sa. TAMAT… Pengalaman sebenar SN Nor*%&^.

Komen Pembaca :

Azimah Akhas : Antara kisah yang paling terkesan pernah saya baca kat sini, sangat bermakna. Sedih dengan nasib mereka, semuanya sebab d4dah. Ya Allah d4dah pengh4ncur masyarakat.

Semoga kita semua dijauhkan sejauh – jauhnya daripada fitnah d4dah ni. Beringatlah jugak dengan mulut, sekurang – kurangnya SN Nora insaf dan sedar dengan mulut dia. Kerana pulut santan bin4sa

Kish Yussof : Allah tak akan timpakan ujian di luar kemampuan h4mbaNya. Seberat mana pun ujian, seorang mukmin tidak boleh membvnuh diri kerana dia telah mengambil hak Allah. En Osman seorang pensyarah tapi abang dia pen4gih d4dah.

Ya bukan salah dia. Tapi macam mana didikan dia pada isteri dia yang boleh buatkan isteri dia berz1na dengan abang ipar sendiri? Bukan orang lain tapi abang ipar sendiri kot. Isteri ini cerminan suami walaupun begitu, pn sofia tetap tak patut curang.

Tapi jika dia curang, itu bukan pengakhiran hidup encik osman pon. Tapi dia pilih mengakhiri hidup dia dengan bvnuh diri. Nauzubillahiminzalik. Btw congrats to the author. It’s written in an orderly manner and able to engage with the readers emotions at the same time.

Sarah Bt Zamzuri : Kerja bank pun macam ni. Ada akta PDPA. Kena hantar kursus selalu. Kalau waris datang untuk tau berapa duit dalam account si m4ti pun kami tak boleh bagitau. Bagitau hutang boleh.

Kena datang bawak surat m4ti dengan LA baru laa boleh layan. Atau jenis isteri atau suami nak check akaun ada berapa pun tak boleh bagitahu. Yang boleh dikasi kalau acc no salah.. Itu aje, untuk tujuan pembayaran.

Hayati Sun Mi : Geram dengan puan Sofea, SN Nora and Hamdan. Ini bukan kes suami tak didik isteri ok. Suami dia keluar pergi cari rezeki, bukan pergi buat hal lain, tapi isteri yang pilih untuk curang.

Curang tanpa melibatkan hubungan s3ks, boleh diterima lagi, curang dan melakukan hubungan tersebut dalam keadaan merelakan?. Curang dengan abang sendiri pula tu. SN Nora tu seumur hidup la kot rasa tersiksa kerana mulut beliau, ada orang memilih untuk bvnuh diri.

Hamdan dah men4gih d4dah, kuat s3ks pula. Encik Osman, dia dalam keadaan tak dapat berfikir secara waras, sebab tu pilih pengakhiran macam tu. Baca la surat yang dia tinggalkan tu, boleh tau dia sebenarnya amat sayang pada isteri dia.

Cuma mungkin beliau tak boleh berfikir selain bvnuh diri, dia boleh juga ambil keputvsan untuk berpisah sebenarnya. Takziah kepada beliau. Kemudian, anak – anak beliau siapa nak jaga, Hamdan? bongok la, kalau anak perempuan, takut dirogoInya nanti..

Nur Syahira : Banyak pengajaran dari penceritaan confessor nie.. Sedih dan sebak seolah – olah dapat merasai sendiri situasi confessor.. Pengakhiran kisah sedih suami isteri. Pengalaman pahit bagi si confessor yang pasti diingati selamanya.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.