You dont have javascript enabled! Please enable it!
Connect with us

Umum

Lagi 4 bulan nak kahwin, pihak lelaki putuskan pertunangan dengan alasan sudah ada pilihan keluarga.

Published

on

Pagi sebelum majlis tunang berlangsung, neneknya tiba – tiba nak awalkan majlis kepada pukuI 10 pagi sedangkan majlis pukuI 2 petang. Aku tolak dan cakap baik – baik tapi ditengkingnya aku depan ahli keluarga yang lain. Majlis pernikahan ditetapkan pada bulan 7 tahun ini, namun bulan 3 yang lalu, mak tunang telefon untuk putvskan pertunangan dengan alasan sudah ada pilihan keluarga..

#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Boleh d1katakan lama ku pend4m, tiada medium untuk ku luahkan. Page ini selalu menjadi page setia yang selalu aku lawati. Banyak yang boleh dijadikan iktibar juga sebuah pengalaman yang kurasa dekat di hati.

Namaku Tya, berasal dari selatan tanah air juga bekerja dalam daerah yang sama. Seorang yang periang, penuh gelak dan tawa. Cerita ini sedikit panjang ya.

Tiga tahun yang pertama aku bekerja, rutin ku sama. Aku sangat seronok bekerja disini. Alhamdulillah dikelilingi kawan – kawan dan bos yang baik semuanya.

Advertisement

Walaupun aku seorang sahaja perempuan di sini, single pulak tu tapi mereka menghorm4ti aku. Ada juga beberapa lelaki yang cuba mendekati, tapi kami kekal berkawan sahaja.

Masuk tahun ke empat, projek bertambah. Maka, staff baru juga ditambah. Aku dikhabarkan tentang kemasukan seseorang esok pagi, dan aku perlu mengajarnya tentang sesuatu kerja yang sebelum ini aku cover semasa kekurangan staff.

Pertama kali bertentang mata, sehingga ke hari ini, aku masih ingat tingkahnya, hatta pakaian yang pertama kali dipakainya. Bertahun di company yang sama, bertukar staff keluar dan masuk, tidak pernah ku rasa se berdebar ini. Segera aku tepis perasaan ini.

Zuhri, sama umur denganku. Berasal dari pantai timur. Simple, humbIe, agak pendiam diawal perkenalan tapi kelakar dan selalu bersambung dengan bahan membahan, lawak dan gurau – gurau kami di office.

Advertisement

Masa berlalu, disebabkan aku dan dia selalu bekerja bersama kami menjadi semak1n rapat. Hingga di luar waktu kerja juga kami selalu berhubung.

Bagai bulan jatuh ke riba, orang yang diam – diam aku cuba tepis perasaan yang membuatkan aku lebih semangat bekerja, menyatakan hasrat serius kepadaku.

Setelah beberapa bulan berkawan, Episod cinta bermula. Tapi kami bersahaja dan pr0fessional sahaja di tempat kerja hingga tiada siapa yang mengesyaki.

Zuhri ketika ini masih tidak mempunyai apa – apa kenderaan, walaupun lesen kereta. Aku terima seadanya dia. Jadi, disetiap kami keluar ke bandar, aku yang mengambilnya di rumah company yang jaraknya 1 jam dari rumahku, dan patah balik semula ke bandar.

Advertisement

Kiranya lokasi rumahku di tengah – tengah antara rumahnya dan bandar terdekat kami. Atau kadangkala, dia bermalam di hotel murah di sekitar bandar kerana merisaukan aku yang perlu berulang alik kerana perlu melalui jalan yang sunyi seorang diri.

Jadi keesokannya, dia akan pulang sendiri dengan bas. Begitulah kononnya peng0rbanan kami.

Setengah tahun berlalu, dia juga semak1n kukuh, lesen dan kenderaan juga ada. Walau hanya kereta lama, tapi tak mengapa. Kami sepakat untuk meng1kat tali pertunangan.

Aku ada melakukan istikharah. Semak1n kuat perasaanku kerana nampak kesungguhannya. Dia berjumpa dengan ibuku, abangku, juga kakak ku yang di luar daerah kami untuk menyatakan hasratnya. Sedikit bangga aku dengan kesungguhan Zuhri.

Advertisement

Di dalam perwatakannya yang slow, tersisip ‘gentIeman’ bagiku. Keluargaku menerimanya dengan pesanan jangan mainkan perasaanku, menjaga aku dengan baik serta meminta kami berdua bersedia mentaI dan fizikaI. Kami juga merancang untuk tidak diik4t lama.

Ingin melangsungkan dihujung tahun yang sama. Selesai keluargaku, aku dipertemukan dengan keluarganya untuk pertama kali secara bersua muka.

Sebelum ini hanya sampaikan salam dan sedikit – sedikit bualan ketika video call saja. Berpeluh dingin tapi alhamdulillah keluarganya menyambut baik kehadiranku.

Aku rancak berbual dengan kakaknya walau ketika ketiadaan Zuhri. Kakaknya juga baik dan rajin bertanya tanya tentang aku.

Advertisement

Kami bertukar cerita hinggalah dia menanyakan bagaimana aku dan adiknya boleh menjalin hubungan kerana katanya adiknya agak pemalu dan tidak pernah membawa balik mana – mana perempuan juga menunjukkan tanda – tanda mempunyai awek sebelum ni.

Hatiku semak1n kuat berbunga kerana seiiring dengan pemerhatianku tentangnya. Ya, aku tertarik kerana peribadinya yang sangat lembut dan tidak ramai kawan perempuan. Friends di FB dan instagramnya juga hanya sekitar 100 lebih dan majority adalah lelaki.

Sedikit berbeza dengan ibunya ketika tanpa Zuhri. Hal – hal lain kami rancak berbual kecuali tentang bakal majlis pertunangan dan perkahwinan kami.

Padaku, ibunya sedikit mengatur. Dari tarikh, baju, barang – barang hantaran, termasuklah bakal cincin pertunangan kami. Ibunya kata ibunya yang akan pilihkan yang biasa – biasa nanti. Jangan membazir bazir katanya.

Advertisement

Siap – siap dia suruh aku sarung cincinnya untuk mengagak saiz jariku. Aku akur dan ikutkan sahaja. Tapi keadaan berbeza bila di hadapan Zuhri, dia kata dia tak kisah dan follow kami pula kerana Zuhri ingin memilih sendiri cincin pertunangan kami.

Aku sedikit pelik kerana tadi macam – macam syarat ibunya letakkan padaku, tapi kudiamkan saja. Tarikh pula hanya memikirkan sanak saud4ranya sahaja yang free tanpa menimbang kira keluargaku.

Hari yang dijanjikan tiba, keluarganya sampai di negeri ku sehari lebih awal. Aku menyambut keluarganya di homestay yang aku dan Zuhri sewakan.

Tengah kami bersembang di petang hari, tiba – tiba neneknya bersuara untuk mengawalkan majlis pada pukuI 10 pagi, yang awalnya dijanjikan 2 petang.

Advertisement

Aku menolak cara baik kerana aku tahu tidak sempat untuk aku dan keluargaku menyediakan persiapan makanan kerana ibuku baru keluar untuk berbelanja barang dapur ketika itu.

Kalau bagitahu sedikit awal mungkin boleh kerana kami memasak sendiri dan tidak menggunakan catering. Aku terus dijerkah dengan bermacam – macam ayat seperti kami bukan datang untuk makan dan membandingkan adat – adat di negerinya dengan negeriku.

Seperti peIuru berpandu aku dibebelkan. Aku tersentak, Zuhri juga terdiam. Anak buahku melihat wajahku yang sedang dimarah. Sebak tidak terkata.

Aku malu. Niatku dan keluargaku hanya ingin memuliakan dan menjamu tetamu. Tapi keluarganya kata tak ape jika hanya disediakan air kosong.

Advertisement

Zuhri memanggilku keluar. Aku keluar sambil diekori mata oleh neneknya. Akhirnya dipersetujui majlis pukuI 12 tengah hari. Aku meminta diri untuk pulang. Masuk kereta, belum sempat kereta bergerak terus berjurai airmata yang aku tahan dari tadi.

Permulaan yang tidak baik padaku, tapi Zuhri tetap meyakinkan aku ini dug4an sahaja dan berharap langkah selepas ini lebih smooth. Majlis berjalan lancar. Aku sangat bersyukur dan gembira. Hubungan aku dan Zuhri semak1n baik – baik saja.

Niat kami untuk melangsungkan dihujung tahun yang sama ditolak oleh keluarga besarnya kerana ada salah seorang makciknya yang tidak free tarikh tersebut. Kami akur sahaja.

Kebetulan, projek habis dan kontrak kami tamat. Aku masih bekerja di kawasan sekitar situ manakala Zuhri di tengah – tengah semananjung.

Advertisement

Maka hubungan jarak jauhlah kami. Memerlukan lebih kurang 5 – 6 jam perjalanan untuk kami berjumpa. Tapi tiada masalah bagi Zuhri kerana dia pasti akan balik 2 minggu sekali untuk bertemuku. Aku sangat menghargainya.

Berbalik soal perkahwinan kami yang dirancang awal tahun 2020 ini, Syaratnya mestilah waktu cuti sekolah. Kerana mereka susah untuk bercuti kerja, dengan anak sekolah lagi, travel jauh lagi. Aku faham, dan aku priority kan untuk pilih tarikh diletakkan atas keluarganya.

Keluargaku mujur faham dan boleh bertolak ansur. Cuti sekolah bulan 3 dipilih. Bersungguh kami menyediakan persiapan kecil kecilan dahulu.

Tiba – tiba tangguh juga lagi kerana ada sahaja keluarganya yang tidak free. Katanya, nak semua ahli keluarganya turut serta dimajlis kami nanti. Aku akur sahaja.

Advertisement

Tapi dalam masa yang sama aku dingin juga dengan Zuhri kerana keadaan membuatkan aku tersepit antara keluarganya dan keluargaku. Tapi Zuhri memujukku untuk bersabar dan bertahan deminya. Kerana dia juga akui keluarganya yang merumitkan keadaan.

Akhirnya, pada awal tahun ini, kata sepakat terakhir untuk majlis dicuti sekolah awal bulan 7.

Gembira aku dan Zuhri kerana sudah ada tarikh tetap dan memang tak akan berubah lagi katanya. Bersungguh kami menyediakan persiapan. Lebih kurang 4 bulan sebelum tarikh, kami booking bridal, khemah dan photographer.

Aku ada terbaca kiriman whatsapp ibunya yang minta untuk Zuhri tidak kerap berjumpaku. Tapi aku positif saja.

Advertisement

Aku dan Zuhri masih baik – baik saja, dia masih sama seperti dulu. Tiada yang hendak ku ragukan. Sehinggalah dapat panggiIan dari keluarganya yang seakan mem4ksanya pulang hari yang sama juga.

Zuhri tidak tahu untuk apa, dan dia pulang menaiki bas. Aku tidak sedap hati dan hatiku kuat mengatakan ada kaitan dengan diriku. Tapi dinafikan Zuhri.

Katanya hanya hal keluarga yang belum sesuai diceritakan denganku. Seminggu berlalu, ibunya menelefon ibuku untuk menangguhkan lagi perkahwinan kami.

Katanya hal keluarga. Tapi Zuhri takda pula cerita apa – apa denganku. Zuhri kerja tidak boleh menggunakan HP, maka aku ambil keputvsan untuk direct call ibunya.

Advertisement

Persoalanku dijawab acuh tak acuh sahaja oleh ibunya. Aku bagaikan cakap seorang diri di telefon. Alasan yang diberi masih hal keluarga katanya.

Seperti biasa, Zuhri pulang kerja terus menelefonku, dia juga terk3jut akan hal ini. Katanya dia sungguh – sungguh tidak tahu. Tapi setelah dikorek – korek, katanya neneknya tidak berkenan denganku. Dan menghasut semua untuk tidak turut serta di majlis kami nanti.

Ibunya yang asalnya merestui, kadangkala terikut juga. Aku masih setia menanti Zuhri walau aku tahu keadaan seakan tidak berpihak denganku.

Kami menghabiskan sebaiknya waktu yang ada sambil berharap ada keajaiban berlaku. Zuhri juga seakan serabut dan sering menangis. Waktu itu, aku lihat Zuhri benar – benar nangis dan berharap aku dan dia seperti yang sama – sama kami rancangkan.

Advertisement

Aku juga sungguh – sungguh menangis di sepertiga malamku, diistikharahku. Akhirnya, diawal bulan 3, selesai sahaja aku solat asar, ibunya menelefonku disaat Zuhri bekerja, untuk memutvskan pertunangan kami.

Alasan yang diberi, Zuhri terp4ksa ikut pilihan keluarga. Katanya mereka ada calon lain untuk Zuhri. Perjanjian dari dulu kerana dulu mereka susah.

Sukar untuk aku percaya cerita ini. Ibunya meminta maaf dan mendoakan aku dapat yang lebih baik dari Zuhri. Talian dim4tikan.

Jantungku seakan terhenti kerana aku dan Zuhri baik – baik saja seperti biasa. Pagi sebelum ibu dia menelefonku juga dia memberikan pesanan dan kata cinta seperti biasa.

Advertisement

Aku tunggu Zuhri pulang kerja untuk mejelaskan semua. Senyap. Waktu yang sepatutnya dia pulang, masih tiada deringan call mahupun notifikasi seperti biasa. Aku call berkali – kali, whatsapp tiada henti akhirnya dijawab dengan katanya dia serabut. Dia mahu tidur.

Katanya pulang kerja tadi banyak missed call dari ibunya dan dia menelefon semula dan berbincang panjang yang membuatnya str3ss. Baru hari ini aku rasa kelainan disikapnya. Ke mana Zuhri yang selalunya cepat sahaja berbincang andai kami ada seIisih faham? Aku sabarkan diri.

Disaat aku dititik terendah, dia langsung tidak menjelaskan apa – apa. Aku memberinya masa, mungkin benar dia tekanan. Tapi aku? Juga perlu penjelasan. Esoknya macam tiada apa yang berlaku. Malam dia main futsal. Aku masih sabarkan diri.

Aku memintanya penjelasan. Adakah saya tak layak tahu apa sebenarnya yang jadi? Kenapa baru harini ada cerita macam ni?

Advertisement

Akhirnya, dihari ketiga selepas ibunya call, baru aku dapat penjelasan dari Zuhri. Ya, dia terp4ksa menurut kehendak keluarganya. Katanya, dia sayangkan aku dia sayang hubungan kami, dia tak sanggup tapi dia terp4ksa.

Ada sesuatu yang ibu dia katakan, yang membuat dia terp4ksa memilih ibunya. Aku merayu untuk dikasihani. Tapi Zuhri hanya meminta maaf. Perbualan kami baik – baik saja.

Aku akur akhirnya walaupun p3rit terasa. Aku tidak boleh membuai perasaanku lagi kerana dia bakal menjadi suami orang.

Esoknya, aku memberitahu keluargaku. Aku agak em0si, aku menangis semahunya di hadapan ibuku. Kerana semua berlaku tiba – tiba. Ibarat semalam hidupku macam biasa, harini ibunya putvskan kami. Ibu bapaku juga menangis melihat keadaanku.

Advertisement

Katanya kenapa begitu? Anak ibu bukan barang mainan, bukan barang tepi jalan yang tiada perasaan.

Dan mereka juga tiada datang secara formal untuk memutvskan. Bercakap di telefon dengan ibu bapaku juga tiada. Hanya denganku. Akhirnya senyap begitu sahaja. Berhari juga aku demam. Beratku turun mendad4k. Tidurku tidak pernah nyenyak.

Oh ya, mujur waktu ini PKP diumumkan dan jadualku seminggu bekerja dari rumah, seminggu di office. Sebab PKP juga, ada alasan kukuh untuk penangguhan bridal dan photographer tadi. Juga orang sekelilingku faham akan keadaan.

Waktu PKP semua dalam keadaan gawat kan. Aku lihat ibunya cubaan menjual kuih frozen. Sayu hatiku tidak dapat memeIuk ibunya. Memang rezeki ibunya, kawan baikku tinggal di daerah yang sama dengannya dan terper4ngkap tidak boleh pulang ke rumah suaminya.

Advertisement

Aku bank in duit ke kawan aku dan mintanya membeli banyak kuih ibunya. Serta baki separuh dari wang tersebut berikan sahaja saguhati untuk ibunya.

Itu sahaja yang mampu aku tolong dari jauh dan harap ianya bermanfaat. Juga menjadi pengubat rindu aku untuk keluarganya. Tiada niatku untuk menunjuk ya.

Tiada siapa pun yang tahu. Hal ini juga antara aku dan kawanku sahaja. Ibu Zuhri sendiri tidak mengetahui ianya dari aku.

Sungguh, aku sudah menganggap ibunya seperti ibuku sendiri dan menyayanginya. Aku tetap mendoakan yang terbaik untuk Zuhri dan keluarganya.

Advertisement

Ada juga Zuhri contact aku. Bertanyakan keadaanku. Katanya hidupnya seperti may4t hidup. Aku hanya boleh menangis sendiri dan mendoakannya dari jauh sahaja.

Walhal ku rasa kehidupan ku lebih teruk dr itu. Di rumah juga, aku selalu pura – pura happy agar ibu bapaku tidak turut sedih melihatku. Yang sebenar benarnya saksi, adalah bantal dan selimutku yang selalu menyeka airmata ku.

Ya, tidak aku nafikan aku sejenis yang bijak menyembunyikan perasaan. Lebih kurang 5 bulan berlalu, dia sudah mula memuat naik story dengan seseorang. Aku terk3jut. Kerana wanita itu free hair, rambut berwarna dan agak s3ksi. Tak kan ini pilihan keluarganya dalam hatiku?

Tapi siapalah aku untuk menilai manusia. Walaupun jauh disudut hati aku dapat rasakan alasan yang diberi hanya sebuah alasan, tapi aku cuba menghadam untuk menenangkan hatiku.

Advertisement

Kerana tiada syak wasangka aku ke atas Zuhri melainkan masuk campur urusan keluarganya yang selalu membuat kami selisih faham.

Dan pada 10/10/2020, di atas tarikh yang cantik. Within 6-7 bulan perpisahan kami, Zuhri telah selamat diijab qabul dengan wanita tersebut. Alhamdulillah dipermudahkan.

Cuma yang meng3jutkan aku, location majlis yang di tag adalah di daerah di mana Zuhri bekerja. Bukan dari daerah kampungnya yang kononnya pilihan keluarganya. Maksudnya kenal ditempat kerjanya atau wanita di sekitar situ la kan?

Mungkin sudah lama mereka menjalin hubungan, tinggal saja aku yang tidak mengetahuinya. Wallahualam. Aku masih terg4ntung jawapan, juga terg4ntung cerita yang sebenar – benarnya. Awalnya nampak keluarganya sedikit dingin terhadapku.

Advertisement

Tapi mungkin juga Zuhri play vict1m, tergamak dia menipu aku dan keluargaku hidup – hidup. Ibu serta seluruh ahli keluarganya bersubahat juga atas cerita yang mereka cipta. Kenapa tidak jujur saja?

Takpelah, tidak semua perkara harus ada jawapan. inshaallah aku kuat. Doakan aku selalu kuat ya. Tidak juga ku salahkan pihak mereka sepenuhnya,

Aku juga pasti banyak sangat kekurangan. Kita manusia hanya bisa berencana. Tapi andai Tuhan tidak berkehendak siapa aku untuk menghalanginya.

Dari akhir pertunangan kami, hingga ke hari ini, aku telah ikhlaskan semua. Jujur dari lubuk hati paling dalam, tiada sedikit dendam yang aku simpan. Kalian sekeluarga sentiasa ada dalam doaku.

Advertisement

Usai subuh pagi tadi, ibuku tiba tiba masuk ke bilik ku memeluk ku sambil menangis. Katanya dia sangat mengerti perasaanku saat ini. Terus mak1n kuat tangis aku umpama tiada hari esok.

Diluar juga hujan seakan mengerti perasaanku. Syukur aku masih punya keluarga yang sangat memahami.

Buat Zuhri, selamat pengantin baru. Semoga mahligai yang dibina, kekal bahagia hingga ke akhir hayat. Menjadi keluarga yang sakinnah mawaddah warahmah. Menjadi suami yang baik dan penuh kelembutan. Semoga selalu yang terbaik mengiringi setiap langkah kalian.

Terima kasih pernah memilih diri ini. Dari awal perkenalan hingga ke akhir pertunangan kita adalah hal terindah yang pernah hadir dalam diri ini. Tiada sedikit pun penyesalan kerana menerima dirimu dahulu. Semoga bahagia.

Advertisement

Ya, putvs pertunangan tidak sehebat perceraian. Tapi bagiku, selagi bermain dengan perasaan, Ia tetap memberi Iuka yang dalam. Andai aku ada rezeki jod0h di dunia ini, semoga dia dan keluarganya ikhlas menerima aku dan keluargaku.

Hidup mesti diteruskan, – Tya (Bukan nama sebenar)

Komen Warganet :

Syahirah Mohamad :  Take your time, Tya. Bukan mudah untuk move on saat kita bakal bersatu dengan cinta hati tak sampai 4 bulan lagi. Kalau perlu menangis, menangis ya. Jangan berlakon kuat atau happy. It will drag you down further.

Advertisement

Bila air mata dah kering, keluarlah dan berkawan dengan circle baru. Zuhri bukan jod0h awak, Tya. Jod0h awak yang lebih baik mungkin ada di luar sana. Pelihara diri awak, spend more time with your family. Jangan buang masa untuk p4ksa relationship ni.

Sebab once family beIah lelaki tak suka kita, mak1n payah untuk bahagia lepas berkahwin. Trust me. Moga terus dalam rahmat Allah. Chin up!

Nur Hasnah Hassan :  Ya akak faham sangat – sangat perasaan tu. Ambillah masa untuk menangis sebelum bangkit untuk berdiri. Adik akan jumpa orang lebih baik.. bersangka baiklah dengan Allah. Ada rahmatNya di sebalik kejadian. Daripada mend3rita selepas kahwin kena turut kehendak beIah sana je, ini adalah lebih baik.

Lelaki tu pun tak f1ght untuk awak sebelum kahwin, maknanya he don’t deserve you. You deserve someone better. Chin up sis!

Advertisement

Nurul Nadiah : Kalau baru bertunang dah ada campur tangan family siap nenek dia menyibuk memang payah kalau jadi kahwin. Alhamdulillah Allah tunjukkan sebenar – benarnya perangai dia sebelum awak kawen. Andai kata korang kawenla kan, akak nak bagitahu zaman bercinta tu indah belaka. Dah kawen nanti baru tahu perangai sebenar suami isteri kita. Tak percaya? Akak dah laluinya. Nangis lah semahu – mahunya sampai awak dah rasa puas bangkitlah semula lupakan kenangan p3rit itu. U deserve better.

Ummi Humaira : Buat Tya, saat dia stop memperju4ngkan awak dalam hidup dia, saat itulah yang mengatakan dia bukan yang terbaik untuk awak. Akak doakan awak dipertemukan dengan lelaki yang akan menghargai awak dan menyayangi awak sepenuh hati dan saat itu pasti tiba. Terus bangkit dik, letakkan nilai dalam hidup awak dan lelaki macam tu tak layak langsung untuk kasih sayang awak.. Jangan menyangka setiap yang bercahaya itu intan atau permata, boleh jadi ia hanya sekeping kaca yang akan meIukai dirimu kelak.

Cahaya Hayati : Perkahwinan adalah permulaan kehidupan bagi pasangan suami isteri. In Sha Allah, positive, ada hikmat di sebaliknya. Allah akan pertemukan insan yang lebih baik untuk sis. In Sha Allah, sentiasa berdoa dan mengharapkan kepadaNya.

Kebahagian sis akan datang, In Sha Allah sis akan lupakan duk4 yang lalu. Dia bukanlah yang terbaik untuk sis..

Advertisement
Advertisement

Copyright © 2024 Media Cite Heboh